Počinje puna primena objedinjene naplate poreza

Bez autora
Mar 02 2014

Poreska uprava Srbije saopštila je da sutra počinje puna primena objedinjene naplate poreza, posle dvomesečnog perioda uhodavanja novog sistema. U protekla dva meseca probne primene, poreznici i poslodavci obračun su radili i po starom i po novom modelu. Od marta neće biti papirnih obrazaca.Prijave se elektronski mogu podneti svakog dana, uključujući i vikend, u periodu između pet časova ujutro tekućeg dana i jedan čas narednog dana. U slučaju da sistem u tom periodu ne bude radio ili dođe do određenih problema, Poreska uprava će obavestiti poreske obveznike kada će moći da podnesu prijavu.

Počinje puna primena objedinjene naplate porezaSutra počinje puna primena objedinjene naplate poreza. Prijave se elektronski mogu podnositi svakog dana, a više neće biti papirnih obrazaca.

Poreska uprava Srbije saopštila je da sutra počinje puna primena objedinjene naplate poreza, posle dvomesečnog perioda uhodavanja novog sistema.

U protekla dva meseca probne primene, poreznici i poslodavci obračun su radili i po starom i po novom modelu. Od marta neće biti papirnih obrazaca.

Prijave se elektronski mogu podneti svakog dana, uključujući i vikend, u periodu između pet časova ujutro tekućeg dana i jedan čas narednog dana.

U slučaju da sistem u tom periodu ne bude radio ili dođe do određenih problema, Poreska uprava će obavestiti poreske obveznike kada će moći da podnesu prijavu.

U prelaznom periodu, od 1. januara do sada, podneto je oko 300.000 objedinjenih poreskih prijava.

Po novom sistemu, poslodavci će plate zaposlenima moći da isplate tek posle uplate poreza i doprinosa.

Snežana Mitrović iz Saveza računovođa i revizora kaže da se novim sistemom postiže transparentnost javnih prihoda.

"Povezani su Agencija za privredene registre, Fond PIO, Zdravstveni fond. Dakle vi ne možete otići u Zdravstveni fond a da tamo kažu nema vaše uplate za vaše doprinose koje je poslodavac uplatio, jer je negde zapelo u prenosu sredstava. Najveća uloga je data trezoru", objašnjava Snežana Mitrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik