Žene teško grade privatni biznis

Bez autora
Mar 03 2014

TEK svako četvrto preduzeće koje se u Srbiji osnuje vode žene. One su uglavnom vlasnice frizerskih i kozmetičkih salona, igraonica i vrtića i malih firmi koje teško opstaju na tržištu. Nepovoljna poslovna klima, nedostatak novca i iskustva, glavni su problemi preduzetnica. Ipak, najveći izazov ženskog biznisa je njegova održivost, jer se mnoga preduzeća brzo zatvaraju.Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr Sanja Popović Pantić tvrdi da je damama mnogo teže nego muškim kolegama i da im je za uspeh u poslu u proseku potrebna bar jedna decenija.

Žene teško grade privatni biznisTek svako četvrto preduzeće koje se u Srbiji osnuje vode žene. One su uglavnom vlasnice frizerskih i kozmetičkih salona, igraonica i vrtića i malih firmi koje teško opstaju na tržištu.

Nepovoljna poslovna klima, nedostatak novca i iskustva, glavni su problemi preduzetnica. Ipak, najveći izazov ženskog biznisa je njegova održivost, jer se mnoga preduzeća brzo zatvaraju.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr Sanja Popović Pantić tvrdi da je damama mnogo teže nego muškim kolegama i da im je za uspeh u poslu u proseku potrebna bar jedna decenija.

Prva prepreka na putu ka uspehu ženama predstavljaju izvori finansiranja.

- Samo 13 odsto žena su vlasnice nekretnina i zbog toga one koje nemaju imovinu imaju problema, jer ne mogu da konkurišu za kredit - napominje Popović Pantićeva.

- U početnoj fazi im nedostaje i podrška, jer nemaju razvijene poslovne kontakte, kao muškarci, jer ih jednostavno ne grade na isti način. Zbog predrasuda, žene moraju da ulože mnogo više napora da bi bile priznate i ozbiljno shvaćene. Zato ih i nema dovoljno, jer je taj put težak, a borba nije ravnopravna, jer dame imaju "duplo" radno vreme - rade i u firmi i kod kuće.

Maruška Topalović, vlasnica studija "Maruška" iz Preljine kod Čačka, svoje marame uspela je da plasira širom sveta, ali kaže da se u poslovnim poduhvatima u protekle dve decenije hvatala u koštac sa različitim izazovima. Nije lako zaraditi za sirovine, izmiriti sve obaveze, isplatiti platu za sebe i za radnike i "namiriti" državu. Za nju trenutno radi 12 ljudi, a planira uskoro da zaposli još dva radnika.

- Želja za uspehom je presudna, bez obzira da li radite za sebe ili kod nekog poslodavca, jer ako imate viziju i dobru ideju, to je pokretač svega - smatra naša sagovornica.

- Borbom se dolazi do rezultata i zato moramo da radimo na sebi i na proizvodima koje pravimo.

Podsticaji

Nacionalna agencija za regionalni razvoj u poslednje dve godine pruža podršku ženama koje imaju dobre poslovne ideje. Tokom marta će biti raspisan novi konkurs za bespovratna sredstva na koji će moći da se prijave pripadnice lepšeg pola iz cele Srbije, koje žele da pokrenu svoj biznis.

- Bitno je da su vlasnice firmi, da one rukovode i ako pokažu da imaju dobar biznis-plan, pružamo im kako finansijska tako i pomoć uz obuku, kroz određene mentoring sate - objašnjava Miloš Ignjatović, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

- Taj proces obuke je veoma važan, jer pomaže da lakše prevaziđu teškoće na početku poslovanja.

Odgovornije od muškaraca

Naša istraživanja su pokazala da su žene pouzdaniji radnici, lojalnije su firmi i odgovornije - kaže predsednica Udruženja poslovnih žena.

- I kao šefovi su u mnogim segmentima bolje od muških kolega, a radnici tvrde da u odnosu na porodične probleme pokazuju mnogo veće razumevanje za zaposlene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik