Utvrđen Nacrt zakona o porezu na dobit

Bez autora
Mar 06 2014

Cilj Nacrta zakona o porezu na dobit, utvrđenog na sjednici Vlade FBiH, jeste poboljšanje rješenja u sadašnjem tekstu Zakona iz 2008. godine. Odnosno otklanjanje nedostataka uočenih tijekom primjene Zakona koji su dovodili do dvojbe, te usuglašavanje s drugim zakonskim propisima.Jedan od razloga za donošenje novog zakona je i uvođenje novih metoda za utvrđivanje transfernih cijena, koje se javljaju u transakcijama između povezanih osoba, a koje se razlikuju od cijena koje bi bile postignute da se radi o transakcijama među osobama koje nisu povezane i po cijenama koje su na tržištu. Svi metodi za utvrđivanje transfernih cijena propisani su OECD modelom.

Utvrđen Nacrt zakona o porezu na dobitCilj Nacrta zakona o porezu na dobit, utvrđenog na sjednici Vlade FBiH, jeste poboljšanje rješenja u sadašnjem tekstu Zakona iz 2008. godine...

Odnosno otklanjanje nedostataka uočenih tijekom primjene Zakona koji su dovodili do dvojbe, te usuglašavanje s drugim zakonskim propisima.

Jedan od razloga za donošenje novog zakona je i uvođenje novih metoda za utvrđivanje transfernih cijena, koje se javljaju u transakcijama između povezanih osoba, a koje se razlikuju od cijena koje bi bile postignute da se radi o transakcijama među osobama koje nisu povezane i po cijenama koje su na tržištu. Svi metodi za utvrđivanje transfernih cijena propisani su OECD modelom.

Nedostatak aktualnog zakona ogledao se i u neravnopravnom odnosu oporezivanja podružnica/poslovnih jedinica pravnih subjekata iz entiteta i Brčko Distrikta BiH, tako da su podružnice/poslovne jedinice pravnih osoba iz Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH oslobađane plaćanja poreza na dobit ostvarenu poslovanjem u FBiH, dok takvu beneficiju nisu imale podružnice/poslovne jedinice pravnih osoba iz FBiH.

Pojedine odredbe novog Zakona su dopunjene na temelju prijedloga i sugestija koje su dali tijekom izrade ovoga zakona udruge poslodavaca, Vijeća inozemnih investitora, gospodarske komore, Porezna uprava FBiH, financijske organizacije, MMF, IFC, itd.

Novim Zakonom eliminirana je diskriminacija među pravnim osobama, odnosno obveznicima poreza na dobit. On je harmoniziran s drugim propisima u cilju uspostave jedinstvenog ekonomskog prostora, te prevladava prepreke za inozemna ulaganja.

Vlada se za donošenje potpuno novog propisa u ovoj oblasti odlučila i zato što bi izmjene i dopune obuhvatile više od 50 posto postojećeg Zakona, kaže se u saopćenju Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik