U Pljevljima „niče“ sedam mini HE

Bez autora
Mar 06 2014

Pljevlja bi uskoro mogla da budu bogatija za sedam malih hidroelektrana - idejno rješenje za njihovu izgradnju na rijeci Ćehotini uradila je sarajevska kompanija „Extrem inženjering“, a ukupna investicija procijenjena je na 337.000.000 eura. Na osnovu do sada urađenih analiza izdvajaju se dvije najpovoljnije lokacije za izgradnju elektrana, što je i obrađeno u nacionalnoj strategiji razvoja energetike. Predviđa se izgradnja HE Mekote i HE Gradac, gdje je tehnički potencijal 136 gigavat sati, a u drugoj varijanti predviđa se gradnja HE Gradac i HE Milovci, gdje je tehnički potencijal između 212 gigavat sati mi 218 gigavat sati, precizirao j predsjednik borda direktora Rudnika uglja Zoran Gospić.

U Pljevljima „niče“ sedam mini HEPljevlja bi uskoro mogla da budu bogatija za sedam malih hidroelektrana - idejno rješenje za njihovu izgradnju na rijeci Ćehotini uradila je sarajevska kompanija „Extrem inženjering“, a ukupna investicija procijenjena je na 337.000.000 eura, pišu Dnevne novine.

„Na osnovu do sada urađenih analiza izdvajaju se dvije najpovoljnije lokacije za izgradnju elektrana, što je i obrađeno u nacionalnoj strategiji razvoja energetike. Predviđa se izgradnja HE Mekote i HE Gradac, gdje je tehnički potencijal 136 gigavat sati, a u drugoj varijanti predviđa se gradnja HE Gradac i HE Milovci, gdje je tehnički potencijal između 212 gigavat sati mi 218 gigavat sati“, precizirao je u izjavi Dnevnim novinama predsjednik borda direktora Rudnika uglja Zoran Gospić.

Istakao je da su na brani Durutovići, koju je izgradio Rudnik uglja radi izmještanja korita rijeke Ćehotine, urađeni svi preduslovi za izgradnju mini hidroelektrane kad se korito rijeke vrati u  stanje prije izmještanja, što je obaveza Rudnika nakon eksploatacije uglja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik