Pokretanje proizvodnje u "Metanolsko-sirćetnom kompleksu" Kikinda

Bez autora
Mar 10 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će Vlada Srbije do jeseni pokrenuti proizvodnju u "Metanolsko-sirćetnom kompleksu" Kikinda. Mihajlović je tokom posete pomenutoj fabrici ocenila da je za njeno profitabilno poslovanje neophodno da se završi izgradnja gasovoda između Elemira i Kikinde. Ta fabrika je vrlo značajna za našu zemlju, istakla je ona i objasnila da bi izgradnjom pomenutog gasovoda ova fabrika mogla da koristi domaći gas sa nižom cenom. Prema njenoj oceni, "Metanolsko-sirćetni kompleks" može da ima odlične izvozne plasmane po dobrim cenama. Mihajlović je ukazala na to da bi država mogla da počne pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za tu fabriku tek nakon obnavljanja proizvodnje.

Pokretanje proizvodnje u "Metanolsko-sirćetnom kompleksu" KikindaMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će Vlada Srbije do jeseni pokrenuti proizvodnju u "Metanolsko-sirćetnom kompleksu" Kikinda.

Mihajlović je tokom posete pomenutoj fabrici ocenila da je za njeno profitabilno poslovanje neophodno da se završi izgradnja gasovoda između Elemira i Kikinde.

Ta fabrika je vrlo značajna za našu zemlju, istakla je ona i objasnila da bi izgradnjom pomenutog gasovoda ova fabrika mogla da koristi domaći gas sa nižom cenom.

Prema njenoj oceni, "Metanolsko-sirćetni kompleks" može da ima odlične izvozne plasmane po dobrim cenama.

Mihajlović je ukazala na to da bi država mogla da počne pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za tu fabriku tek nakon obnavljanja proizvodnje.

"Metanolsko-sirćetni kompleks", kako je podsetila, najveća je fabrika na Balkanu za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline, u kojoj je zaposleno 495 radnika.

Ona je navela da je sa poslovodstvom fabrike razgovarala o nekoliko važnih razvojnih programa, među kojima je i program kogeneracije, tačnije zajedničke proizvodnje toplotne i električne energije koja bi smanjila troškove, odnosno potrošnju gasa.

Mihajlović je danas boravila i u Bečeju, gde je obišla Gimnaziju Bečej i razgovarala sa upravom škole i predstavnicima lokalne samouprave o programu povećanja energetske efikasnosti.

Ona je nakon toga u Zrenjaninu posetila JKP "Gradska toplana" i razgovarala sa poslovodstvom tog preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik