EPS postaje učesnik u trgovini strujom na evropskom tržištu

Bez autora
Mar 11 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u ime Vlade Srbije Memorandum o razumevanju sa predstavnicima JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i kompanije "Alpiq Central Europe Ltd" iz Švajcarske. Mihajlović je nakon potpisivanja tog dokumenta u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh, objasnila da će ova kompanija pomoći EPS-u u trgovini strujom na evropskom tržištu. Ona je istakla da je za elektroenergetski sistem Srbije veoma značajno uspostavljanje dobrog partnerstva između EPS-a i jedne od tri vodeće evropske kompanije za proizvodnju i trgovinu električnom energijom. Mihajlović je podsetila na to da je tržište električnom energijom u Srbiji prošle godine otvoreno na visokom naponu, a ove godine na srednjem naponu, pri čemu postoji mogućnost da se već od jula otvori tržište i na niskom naponu.

EPS postaje učesnik u trgovini strujom na evropskom tržištuMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u ime Vlade Srbije Memorandum o razumevanju sa predstavnicima JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i kompanije "Alpiq Central Europe Ltd" iz Švajcarske.

Mihajlović je nakon potpisivanja tog dokumenta u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh, objasnila da će ova kompanija pomoći EPS-u u trgovini strujom na evropskom tržištu.

Ona je istakla da je za elektroenergetski sistem Srbije veoma značajno uspostavljanje dobrog partnerstva između EPS-a i jedne od tri vodeće evropske kompanije za proizvodnju i trgovinu električnom energijom.

Mihajlović je podsetila na to da je tržište električnom energijom u Srbiji prošle godine otvoreno na visokom naponu, a ove godine na srednjem naponu, pri čemu postoji mogućnost da se već od jula otvori tržište i na niskom naponu.

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović najavio je da će do kraja godine biti završen i poslednji talas liberalizacije u elektroenergetskom sektoru, što će svakom domaćinstvu, kompaniji i kupcu na teritoriji Srbije pružiti mogućnost izbora snabdevača strujom.

Obradović je ukazao na to da će saradnja sa kompanijama kao što je "Alpiq Central Europe Ltd" omogućiti EPS-u da iskoristi znanje, kontakte i pozicije na tržištu koje one poseduju kako bi se srpska elektroprivreda dobro pozicionirala na regionalnom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik