Finci žele da prave energiju od sremske biomase

Bez autora
Mar 16 2014

Finska je voljna da ulaže u proizvodnju električne i toplotne energije od biomase u Sremu, ali je pre toga potrebno napraviti detaljnu studiju o potencijalima za tu proizvodnju, javlja Radio-televizija Vojvodine. O tome je bilo reči na prvom sastanku u Rumi. Nosilac tog projekta biće Stalna konferencija gradova i opština, uz saradnju Regionalne razvojne agencije Srem i svih sedam sremskih opština. Sedamdeset procenata obnovljivih izvora energije u Sremu mogla bi biti biomasa. Međutim, ovaj potencijal se retko koristi. U Finskoj čak 34 odsto energije se proizvodi od biomase, najviše u Evropi. Outi Isotalo, prva sekretarka finske ambasade, rekla je da u Sremu ima mnogo potencijala i da se nada da će se doći do pravog projekta i realizacije ulaganja. Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, rekao je da ako želimo da ozbiljna zemlja poput Finske ulaže, moramo biti spremni da ih dočekamo pravim projektom.

Finci žele da prave energiju od sremske biomaseFinska je voljna da ulaže u proizvodnju električne i toplotne energije od biomase u Sremu, ali je pre toga potrebno napraviti detaljnu studiju o potencijalima za tu proizvodnju, javlja Radio-televizija Vojvodine.

O tome je bilo reči na prvom sastanku u Rumi. Nosilac tog projekta biće Stalna konferencija gradova i opština, uz saradnju Regionalne razvojne agencije Srem i svih sedam sremskih opština. Sedamdeset procenata obnovljivih izvora energije u Sremu mogla bi biti biomasa. Međutim, ovaj potencijal se retko koristi. U Finskoj čak 34 odsto energije se proizvodi od biomase, najviše u Evropi.

Outi Isotalo, prva sekretarka finske ambasade, rekla je da u Sremu ima mnogo potencijala i da se nada da će se doći do pravog projekta i realizacije ulaganja. Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, rekao je da ako želimo da ozbiljna zemlja poput Finske ulaže, moramo biti spremni da ih dočekamo pravim projektom.

Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem, dodaje da je studija ozbiljna stvar koja će Fincima dati informacije na koji način mogu da ulažu.

U pripremu projekta moraće da se uključe sve sremske opštine, gde je poljoprivredno zemljište zastupljeno na prosečno 70 odsto površine. Dragan Panić, predsednik Opštine Ruma, ističe da potencijala ima i da Srem raspolaže dovoljnim količinama za proizvodnju energije.

Sastanak u Rumi je prvi korak ka konačnoj realizaciji ovog projekta, čiji je cilj da se iskoriste obnovljivi izvori energije, da se smanji zagađenje, uposle ljudi, utiče na ekonomski rast i posredno na društvenu zajednicu, prenosi RTV.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik