BiH i Danska jedinstveni po PDV-u

Bez autora
Mar 17 2014

Samo BiH i Danska imaju jedinstvenu stopu PDV-a i jedino građani ove dve zemlje u Evropi nemaju sniženu stopu na najosetljivije proizvode. BiH je i jedina zemlja u grupi zemalja CEFTA-e u neposrednom okruženju gde se ista stopa PDV-a primenjuje na hleb, lekove, jahte, helikoptere, luksuzne automobile.Jedinstvena stopa u Danskoj može se opravdati činjenicom da ta zemlja ima najrazvijenije socijalne programe i visok ekonomski standard stanovništva.

BiH i Danska jedinstveni po PDV-uSamo BiH i Danska imaju jedinstvenu stopu PDV-a i jedino građani ove dve zemlje u Evropi nemaju sniženu stopu na najosetljivije proizvode, prenosi B92.

BiH je i jedina zemlja u grupi zemalja CEFTA-e u neposrednom okruženju gde se ista stopa PDV-a primenjuje na hleb, lekove, jahte, helikoptere, luksuzne automobile…

Jedinstvena stopa u Danskoj može se opravdati činjenicom da ta zemlja ima najrazvijenije socijalne programe i visok ekonomski standard stanovništva.

Imajući u vidu velika raslojavanja društva na bogate i siromašne, nejasno je zašto vlasti u Sarajevu još ne razmatraju uvođenje snižene stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lekove, sirovine za poljoprivredu, udžbenike i druge proizvode. To bi najugroženijim kategorijama stanovništva pomogle da lakše podnesu ekonomsku krizu, kaže potpredsednik Privredne komore FBiH, Jago Lasić, za portal Indikator.ba, a prenosi B92.

Lasić podseća da je prvi razlog za snižene stope zaštita domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti domaćeg proizvoda kroz kombinaciju carinske i poreske politike, a drugi razlog je zaštita najugroženijih kategorija stanovništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik