Poziv za učešće u "KAIZEN programu"

Bez autora
Mar 18 2014

Kao nastavak saradnje Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), po drugi put se sprovodi ”KAIZEN program” namenjen srpskim privrednim društvima.Program zajednički finansiraju SIEPA i JICA kao deo tehničke pomoći namenjene Republici Srbiji, radi povećanja konkurentnosti srpskih privrednika na inostranom tržištu, kroz transfer znanja i najboljih praksi iz Japana. Zadatak programa je pružanje tehničko-konsultantske pomoći odabranim srpskim privrednim društvima od strane gospodina Susumu Kimure (CV), japanskog stručnjaka iz JICA, eksperta za unapređenje proizvodnje.

Poziv za učešće u "KAIZEN programu"Kao nastavak saradnje Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), po drugi put se sprovodi "KAIZEN program" namenjen srpskim privrednim društvima.

Program zajednički finansiraju SIEPA i JICA kao deo tehničke pomoći namenjene Republici Srbiji, radi povećanja konkurentnosti srpskih privrednika na inostranom tržištu, kroz transfer znanja i najboljih praksi iz Japana. Zadatak programa je pružanje tehničko-konsultantske pomoći odabranim srpskim privrednim društvima od strane gospodina Susumu Kimure (CV), japanskog stručnjaka iz JICA, eksperta za unapređenje proizvodnje.

Program se sprovodi u cilju unapređenja proizvodnih procesa i smanjenja broja škartova, poboljšanja procesa poslovanja - od nabavke  do plasiranja finalnog prizvoda i profesionalizacije kadrova na japanski način.

U program će biti uključeno 12 domaćih privrednih društava koja uspešno prođu ocenjivanje.

Prvi krug "KAIZEN programa" (Program razvoja konkurentnosti kroz poboljšanje efikasnosti proizvodnih procesa) sproveden je od oktobra 2012. godine do septembra 2013. godine uz pomoć japanskog stručnjaka, gospodina Norihikoa Imamure. Tokom programa je uspostavljena saradnja sa 14 kompanija koje posluju u oblastima metalske, elektronske i hemijske industrije.

Pravo na učešće u programu imaju privredna društva koja ispunjavaju sledeće uslove:
- imaju najmanje 20 zaposlenih na neodređeno vreme,
- imaju godišnji promet ne manji od 50.000.000 dinara (pedeset miliona dinara),
- obavlјaju delatnost u sektorima: avio, automobilski, elektronski, hemijski, mašinski i metalski,
- ostvaruju izvoz veći od 50.000 evra u prethodnoj godini,
- imaju jasno određenu politiku kvaliteta i odeljenja i/ili zaposlene koji se bave održavanjem i unapređenjem kvaliteta,
- nemaju neizmirenih obaveza prema Republici Srbiji,
- imaju većinsko domaće vlasništvo,
- u okviru proizvodnje imaju proces sklapanja finalnog proizvoda ili poluproizvoda.

Ocenjivanje se vrši u dve faze. Prva faza obuhvata sastavljanje rang liste na osnovu ispunjenosti uslova i ocenu pogodnosti kompanije za učešće u ovom programu. Prvih 18 rangiranih kompanija ulaze u drugu fazu ocenjivanja. Druga faza obuhvata obilazak 18 odabranih kompanija od strane japanskog stručnjaka i savetnika za izvoz. Prilikom obilaska vrši se ocenjivanje na osnovu sledećih kriterijuma:
1. Kvalitet prezentacije privrednog društva – prezentacija koja omogućuje lako razumevanje svih procesa neophodnih za izradu proizvoda;
2. Saglasnost i puna podrška menadžmenta privrednog društva, kao i njihova spremnost  za učešće u ovom programu;
3. Spremnost privrednog društva da uklјuči veći broj zaposlenih u pobolјšanje efikasnosti kompanije;
4. Kvalitet tima zadužen za vođenje i unapređenje kompanije kroz KAIZEN program, i to:
    - poznavanje i razumevanje savremenog načina lean proizvodnje, odnosno Toyota production system (TPS);
    - poznavanje engleskog jezika;
    - spremnost za saradnju radi uvođenja promena za pobolјšanje privrednog društva;
5. Primenlјivost KAIZEN programa za privredno društvo.

Nakon toga 12 kompanija koje uspešno prođu ocenjivanje biće uključene u program.

Neophodna dokumentacija:
- Elektronski popunjena i odštampana prijava - Prijava za učešće u programu KAIZEN,
- Obrazac "Production line data" sa šemom proizvodne linije uz kratko objašnjenje toka proizvodnje (pogledajte primer popunjenog obrasca),
- Original ili overenu fotokopiju potvrde o izmirenim porezima i doprinosima, ne stariju od 3 meseca od dana objavlјivanja javnog poziva.

Potrebno je dokumentaciju poslati na adresu: Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Vlajkovićeva 3/V, 11000 Beograd, sa naznakom "KAIZEN program". Rok za podnošenje prijave je 8. april 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik