Primjena Zakona o zaštiti potrošača počinje u julu ove godine

Bez autora
Mar 23 2014

Obavještenje o robi u svim trgovinama od jula, kada počinje primjena Zakona o zaštiti potrošača, mora biti čitko ispisano ne samo na crnogorskom jeziku nego i na Brajevom pismu. Član 7 stav 4 Zakona o zaštiti potrošača već je izazvao reakcije trgovaca koji, kako su saopštili u Privrednoj komori, smatraju da je obavještenje na pismu slabovidih osoba nepotrebno, za njih skupo, tehnički neizvodljivo, a možda i nepotrebno. Tragom ove priče iz Privredne komore Pobjedi su kazali da će praksa pokazati da li su norme Zakona adekvatne. Ukoliko bude potrebno, Privredna komora će inicirati izmjene Zakona, kažu u Privrednoj komori i podsjećaju da su privrednici posredstvom Privredne komore Crne Gore učestvovali u izradi Zakona o zaštiti potrošača i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva ekonomije uticali da tekst ovog propisa bude unaprijeđen.

Primjena Zakona o zaštiti potrošača počinje u julu ove godineObavještenje o robi u svim trgovinama od jula, kada počinje primjena Zakona o zaštiti potrošača, mora biti čitko ispisano ne samo na crnogorskom jeziku nego i na Brajevom pismu.

Član 7 stav 4 Zakona o zaštiti potrošača već je izazvao reakcije trgovaca koji, kako su saopštili u Privrednoj komori, smatraju da je obavještenje na pismu slabovidih osoba nepotrebno, za njih skupo, tehnički neizvodljivo, a možda i nepotrebno. 

Tragom ove priče iz Privredne komore Pobjedi su kazali da će praksa pokazati da li su norme Zakona adekvatne.

- Ukoliko bude potrebno, Privredna komora će inicirati izmjene Zakona – kažu u Privrednoj komori i podsjećaju da su privrednici posredstvom Privredne komore Crne Gore učestvovali u izradi Zakona o zaštiti potrošača i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva ekonomije uticali da tekst ovog propisa bude unaprijeđen.

- Privrednici smatraju da je deklarisanje robe na odgovarajućem znakovnom jeziku koji koriste slabovide osobe za određene proizvode tehnički neizvodljivo, a upitno je postojanje potrebe za istim (npr. aparati, mašine). Takođe, ovakav način deklarisanja bi izazvao dodatne troškove i opterećenje za privredne subjekte – kazali su Pobjedi iz PKCG prenoseći stav trgovaca.

U Evropskoj uniji, kažu oni, ne postoje propisi ni praksa koji predviđaju obavezu trgovaca da podaci u obavještenju o robi moraju biti odštampani na odgovarajućem znakovnom jeziku koji koriste slabovide osobe,  osim za ljekove i to isključivo za naziv lijeka Brajevim pismom.

- Ukoliko pomenuta odredba u crnogorskom zakonu ne bude promijenjena, privrednici će biti prinuđeni da ispune zakonsku obavezu u mjeri mogućeg – kažu u PKCG.

U članu 7 stavu 4 ovog zakona piše da „podaci u obavještenju o robi moraju biti odštampani, napisani čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivim štampanim slovima na crnogorskom jeziku, kao i na odgovarajućem znakovnom jeziku koji koriste slabovide osobe“.

U Privrednoj komori koja je učestvovala u izradi ovog zakona kažu da konačna verzija nije adekvatna predlogu.

- Usvajanje Zakona o zaštiti potrošača i njegova buduća primjena predmet su pažnje privrednika i danas, obzirom da tekst Zakona koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore od 14. januara 2014. godine, a primjenjivaće se nakon šest mjeseci, nije identičan predlogu na koji je Privredna komora Crne Gore predlagaču dostavila komentare i sugestije.

Amandmanskim djelovanjem poslanika promijenjen je dio Zakona u članu 7 stav 4 glasi – podsjećaju iz PKCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik