Koliko košta besplatna banja

Bez autora
Apr 08 2014

Stručnjaci smatraju da bi kod izmena penzijskog zakona trebalo obratiti pažnju na velika izdvajanja za oporavak penzionera. Samo pokušaj da odu na besplatan oporavak mnoge penzionere mnogo košta zbog prikupljanja dokumentacije.Nešto više penzionera, njih oko 11.000, otići će ove godine na oporavak u banje o trošku Fonda PIO. Za tu namenu, i pored krize, Fond izdvaja rekordnih 339 miliona dinara. Na besplatni oporavak pravo imaju svi penzioneri čija su primanja niža od prosečne penzije. Stručnjaci, međutim, smatraju da takav način trošenja novca od doprinosa - treba preispitati.

Koliko košta besplatna banjaStručnjaci smatraju da bi kod izmena penzijskog zakona trebalo obratiti pažnju na velika izdvajanja za oporavak penzionera. Samo pokušaj da odu na besplatan oporavak mnoge penzionere mnogo košta zbog prikupljanja dokumentacije.

Nešto više penzionera, njih oko 11.000, otići će ove godine na oporavak u banje o trošku Fonda PIO. Za tu namenu, i pored krize, Fond izdvaja rekordnih 339 miliona dinara. Na besplatni oporavak pravo imaju svi penzioneri čija su primanja niža od prosečne penzije. Stručnjaci, međutim, smatraju da takav način trošenja novca od doprinosa - treba preispitati.

Rang liste na koje penzioneri koji su se našli ispod crte mogu da se žale, objavljene su u penzionerskim udruženjima. Za svako mesto konkurisala su četiri penzionera, u Čačku čak osam. Fond je odredio kvote po kojima, u skladu sa dužinom staža, najmanje mesta ima za poljoprivredne penzionere.

"U prošlosti je to bilo jedinstveno pa je ispadalo da su najveći broj bili porodični penzioneri, rudari nisu mogli da stignu od tih domaćica", kaže Milorad Marić, predsednik Udruženja penzionera u Čačku.

Uz penziju do prosečne (24.170 dinara) važno je da penzioner nema dodatnih prihoda i da besplatan boravak u banji nije koristio u poslednjih pet godina, ranije su to bile tri godine. Prijem zahteva Fond je odavno prepustio udruženjima penzinera.

"Pripadnost nekom udruženju ili bilo čemu uopšte nema uticaja, nego su to konkursi za sve penzionere. Dovoljno je da je penzioner i da ispunjava određene kriterijume", kaže Đura Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

Iako u Fondu kažu da medicinska dokumentacija nije bitna, neka udruženja tražila su potvrdu o dijagnozi. Paradoks je da penzioner takvu potvrdu plaća 500 dinara, jer je njeno izdavanje nestandardna usluga, potvrdili su nam u Domu zdravlja u Ljigu.

Tako i sam pokušaj da odu na besplatan oporavak mnoge košta, manjina je na dobitku, a najveći ceh, 339 miliona dinara, plaća Fond.

"To je 0,1 odsto od ukupno naplaćenih doprinosa u prethodnoj godini. Iz tog razloga je svake godine taj iznos promenjiv. U prošloj godini smo imali povećanu naplatu doprinosa", kaže Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

Naplata je veća i zbog prošlogodišnjeg povećanja stope doprinosa za dva odsto. Stručnjaci smatraju da bi kod izmena penzijskog zakona trebalo obratiti pažnju na tolika izdvajanja za oporavak penzionera.

"To jeste zakonska obaveza iz 2005. godine, tada su okolnosti bile povoljnije nego sada. Pošto će morati da se gleda celina bilansa javnih finansija, naravno sve stavke će se razmatrati, gledaće se svaka mogućnost da se uštedi", kaže ekonomista Miladin Kovačević.

U ovom trenutku, Fond doprinosima pokriva 58 odsto sredstava za isplatu penzija i ostalih davanja. Ostatak stiže iz republičke kase.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik