Sudski ishod određuje sudbinu svih kredita u francima

Bez autora
Apr 09 2014

Oko 22.000 porodica u Srbiji, koje otplaćuju stambene kredite u švajcarskim francima, mogle bi, bar delimično, da odahnu ako bi prva kolektivna tužba protiv banaka u Srbiji bila rešena u njihovu korist. Iako je kolektivnu tužbu, čije će se prvo ročište održati 16. juna u Trećem osnovnom sudu u Beogradu, podnelo Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“, i to samo protiv tri banke, korist bi, u slučaju pozitivnog ishoda, trebalo da osete svi zaduženi u „švajcarcima“, i kod ostalih banaka u Srbiji. Udruženje „Efektiva“ podnelo je kolektivnu tužbu protiv Hipo Alpe-Adrija, Pireus i Eurobanke EFG zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži, kaže za „Novosti“ Dejan Gavrilović iz ovog udruženja.

Sudski ishod određuje sudbinu svih kredita u francimaOko 22.000 porodica u Srbiji, koje otplaćuju stambene kredite u švajcarskim francima, mogle bi, bar delimično, da odahnu ako bi prva kolektivna tužba protiv banaka u Srbiji bila rešena u njihovu korist.

Iako je kolektivnu tužbu, čije će se prvo ročište održati 16. juna u Trećem osnovnom sudu u Beogradu, podnelo Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“, i to samo protiv tri banke, korist bi, u slučaju pozitivnog ishoda, trebalo da osete svi zaduženi u „švajcarcima“, i kod ostalih banaka u Srbiji.

- Udruženje „Efektiva“ podnelo je kolektivnu tužbu protiv Hipo Alpe-Adrija, Pireus i Eurobanke EFG zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži - kaže za „Novosti“ Dejan Gavrilović iz ovog udruženja.

- „Efektiva“ je, kao organizacija potrošača, još u februaru 2013. godine podnela kolektivnu tužbu radi zaštite kolektivnih interesa. Ove tri banke smo odabrali jer su odobrile najviše kredita u francima, od 8.000 do 10.000 zajmova. U slučaju pozitivnog ishoda, svi ostali dužnici, moći će i od drugih banaka da traže da isprave nepravilnosti.

A „Efektiva“, prema njegovim rečima, u tužbi zahteva da se utvrdi da je indeksiranje kredita u švajcarskim francima nepoštena ugovorna odredba, jer klijenti otplaćuju i više nego što su se zadužili.

- Tražimo preimenovanje kredita u francima u kredite u evrima ili dinarske zajmove, kako bi se otplate izjednačile sa iznosom koji je klijent i uzeo na zajam. A, ne da se dešava da je neko podigao kredit od 50.000 evra u francima, i posle pet godina otplate ima još 60.000 evra glavnice duga - navodi Gavrilović.

Druga stavka u tužbi je da se utvrdi da su banke, koje su kamatne stope u otplati kredita podizale shodno „poslovnoj politici“, to činile nepropisno.

- U slučaju pozitivnog ishoda na sudu, svi zaduženi u švajcarskim francima moći će da traže obeštećenje od svojih banaka. To jedino neće važiti za one koji su već sa svojim bankama potpisali nove anekse ugovora, po preporuci „broj dva“ Narodne banke Srbije, koja se odnosi na neosnovanu promenu kamatnih stopa kod kredita u otplati. Oni su se, stavljanjem potpisa, odrekli mogućnosti da tuže banku po tom osnovu - ukazuje Gavrilović.

On kaže da su klijenti banaka preko „Efektive“ do sada pokrenuli oko 600 sudskih sporova protiv desetak banaka.

- Od toga smo dobili oko 30 prvostepenih presuda. Na Sudu časti, pri Privrednoj komori Beograda, imamo 18 pravosnažnih presuda - kaže Gavrilović.

Hrvatski slučaj

Bankarski klijenti u Hrvatskoj dobili su spor po osnovu kolektivne tužbe protiv osam banaka, i to u roku od godinu dana od njenog podnošenja. Sud je doneo prvostepenu presudu u korist dužnika, a u presudi se, između ostalog, ističe i da, prema Zakonu o zaštiti potrošača, ne sme biti manipulacije činjenicama kada se sklapa ugovor, kao i da potrošači nisu bili svesni da je švajcarski franak sam po sebi nestabilan, „što je trebalo jasno i glasno reći... Jer, Hrvatska narodna banka štiti kunu prema evru i to je bitna razlika u stepenu rizika između kredita u evrima i kredita u drugim valutama - stoji, između ostalog, u sudskoj presudi protiv osam hrvatskih banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik