Međunarodna konferencija slobodnih zona Jugoistočne Evrope

Bez autora
Sep 18 2014

Privredna komora Srbije (PKS) biće domaćin Međunarodne konferencije slobodnih zona Jugoistočne Evrope koja će se održati u Beogradu 18. i 19. septembra 2014. godine.Cilj međunarodne konferencije je prenošenje iskustva zemalja članica Evropske unije, kao što je Poljska, koje su u procesu pregovaranja uspele da sačuvaju pogodnosti slobodnih zona. Poljska pun kapacitet pogodnosti slobodnih zona koristi do 2026. godine. Interesantno je i iskustvo u radu slobodnih zona Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopšteno je iz PKS.

Međunarodna konferencija slobodnih zona Jugoistočne EvropePrivredna komora Srbije (PKS) biće domaćin Međunarodne konferencije slobodnih zona Jugoistočne Evrope koja će se održati u Beogradu 18. i 19. septembra 2014. godine.

Cilj međunarodne konferencije je prenošenje iskustva zemalja članica Evropske unije, kao što je Poljska, koje su u procesu pregovaranja uspele da sačuvaju pogodnosti slobodnih zona. Poljska  pun kapacitet pogodnosti slobodnih zona koristi do 2026. godine. Interesantno je i iskustvo u radu slobodnih zona Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopšteno je iz PKS.

Predstavnici ministarstava uključenih u organizaciju, potvrdili su svoje aktivno učešće u svim organizacionim zadacima, napominjući kao moguće teme, direktne strane investicije, carinska skladišta. Kako je istaknuto, Konferenciju treba povezati i predstavljati kao deo priprema Srbije pristupanju članstvu u EU, pa je predloženo da se kao učesnici pozovu predstavnici Evropske komisije.

U radu Konferencije, kako se očekuje, učestvovaće  predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Turske,  Poljske i Ujedinjenih  Arapskih  Emirata, ukupno više od 100 predstavnika slobodnih zona, članova  međunarodne organizacija FEMOZE.

Međunarodna organizacija FEMOZE (Federation mondiale des Zones Franches), sa sedištem u Švajcarskoj, koja obuhvata oko 1.800 slobodnih zona u 125 zemalja, podržala je inicijativu Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu PKS,  da se na nivou  Jugoistočne Evrope organizuje Regionalna konferencija slobodnih zona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik