Sa tržišta povučen med pet domaćih proizvođača

Bez autora
Apr 15 2014

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Republička veterinarska inspekcija, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), sredinom marta započela intenzivnu i sveobuhvatnu kontrolu bezbednosti i kvaliteta meda na tržištu naše zemlje.U saopštenju se navodi da je cilj ove kontrole otkrivanje falsifikata meda na tržištu, kao i meda čiji je kvalitet značajno smanjen usled neadekvatne obrade i skladištenja.

Sa tržišta povučen med pet domaćih proizvođačaMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Republička veterinarska inspekcija, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), sredinom marta započela intenzivnu i sveobuhvatnu kontrolu bezbednosti i kvaliteta meda na tržištu naše zemlje.

U saopštenju se navodi da je cilj ove kontrole otkrivanje falsifikata meda na tržištu, kao i meda čiji je kvalitet značajno smanjen usled neadekvatne obrade i skladištenja.

Akcija je pokrenuta na osnovu saznanja SPOS-a o pojavi veće količine meda sa maloprodajnom cenom ispod veleprodajne, odnosno otkupne cene meda.

Na teritoriji Srbije ukupno je uzeto 182 uzorka meda, i to većinom u maloprodajnim objektima većeg obima prometa, kao što su „Tempo“, „Maksi“, „Idea“, „Roda“, „DIS“, „Intereks“, „Metro“, kao i na zelenim pijacama i u maloprodajnim objektima manjeg obima prometa (samostalne trgovinske radnje).

Med je ispitivan u akreditovanim laboratorijama u skladu sa važećim Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za med, druge pčelinje proizvode, preparate na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda i drugim propisima.

Rezultati analiza ukazali su na određenu grupu proizvođača čiji proizvodi u najvećem broju uzoraka nisu odgovarali parametrima bezbednosti i kvaliteta.

Na osnovu dobijenih rezultata, za uzorke koji ne ispunjavaju propisane uslove kvaliteta utvrđeno je da se neusaglašenosti odnose na 10 odsto uzoraka meda nesvojstvenog izgleda, boje, mirisa i ukusa, 40,4 odsto uzorka meda u kojima je očitana aktivnost prirodnog fermetina - enzima dijastaze, dok 55 odsto uzoraka sadrži više od 40 miligrama po kilogramu hidroksimetilfurfurola (HMF), koji je pokazatelj zagrevanja meda na temperaturi višoj od 50℃.

Takođe, 7,2 odsto uzoraka meda ima smanjenu količinu invertujućih šećera, odnosno povećan procenat saharoze (dodavanje šećernog sirupa u med), 3,6 odsto uzoraka ima neispravnu deklaraciju (na primer „planinski“ med), dok je u 3,6 odsto uzoraka zabeleženo prisustvo rezidua antibiotika.

Veterinarska inspekcija je, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, odmah preduzela sve mere propisane Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o veterinarstvu i naložila povlačenje sa polica svih količina meda iz proizvodnih serija koje su obuhvaćene uzorkovanjem do dobijanja rezultata super analize.

Rezultati super analize pokazali su da nema ostataka antibiotika i sulfonamaida u uzorcima meda, dok je za neke proizvođače super analiza u toku.

Veterinarska inspekcija je nakon dobijanja rezultata super analize sprovela službenu kontrolu svih objekata za obradu i preradu meda čiji proizvodi nisu odgovarali odredbama pravilnika, preduzela zakonom predviđene mere i pokrenula odgovarajuće postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

Opoziv meda je pokrenut protiv pet proizvođača meda za koje je potvrđeno da ne ispunjavaju uslove propisanog kvaliteta, u skladu sa članom 9 Zakona o bezbednosti hrane.

Sa tržišta su povučene sve količine meda proizvođača “Irikom“ Beograd jer svi uzorci ovog proizvođača ukazuju na odstupanja propisanih vrednosti Pravilnika o kvalitetu meda i proizvoda od meda, zatim sve količine livadskog meda proizvođača „AZA“ d.o.o. iz Ledinaca, sve količine bagremovog i lipovog meda proizvođača „Honey“ Vučak, sve količine livadskog meda proizvođača „Biomed“ iz Beograda, kao i sve količine livadskog meda proizvođača Pčelarsko društvo - gazdinstva RS 1012 „Mijačković“.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uspostavila je u toku 2013. godine informacioni sistem obeležavanja i registracije pčelara i pčelinjih društava, kao i evidenciju privremenih stajališta (selišta), odnosno započela poslove vezane za kreiranje katastra pčelinje paše.

Cilj ovakvog informacionog sistema u pčelarstvu jeste uspostavljanje sledljivosti u proizvodnji meda i povećanje poverenja u med čije je poreklo iz Srbije, s obzirom na to da naša zemlja u ovom trenutku pripada priznatim i značajnim izvoznicima sortnog-monoflornog meda, kako u zemlje EU, tako i u treće zemlje.

Pred početak pčelarske sezone u ovoj godini, u Srbiji je obeleženo više od 550.000 košnica i registrovano preko 13.000 pčelara, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik