Preduzeća bez zaštite od poverilaca

Bez autora
Apr 15 2014

Za tačno mesec dana preduzeća u restrukturiranju, njih 153, odlukom Ustavnog suda ostaju bez zaštite države od poverilaca. Dok u sindikatima strahuju od automatskog stečaja, iz Vlade poručuju da stručni tim priprema privremeno rešenje koje će preduzeća očuvati do donošenja novih zakona. Donošenje novih zakona o privatizaciji i stečaju je preduslov za trajno rešenje sudbine preduzeća u restrukturiranju, a ocena je da tek svako treće može naći kupca. Fabrika "14. oktobar" u Kruševcu, koja tek sporadično proizvodi građevinske mašine i komponente, deli sudbinu sa ostalim preduzećima u restrukturiranju koja bi mogla da se nađu na udaru poverilaca 14. maja.

Preduzeća bez zaštite od poverilacaZa tačno mesec dana preduzeća u restrukturiranju, njih 153, odlukom Ustavnog suda ostaju bez zaštite države od poverilaca. Dok u sindikatima strahuju od automatskog stečaja, iz Vlade poručuju da stručni tim priprema privremeno rešenje koje će preduzeća očuvati do donošenja novih zakona.

Donošenje novih zakona o privatizaciji i stečaju je preduslov za trajno rešenje sudbine preduzeća u restrukturiranju, a ocena je da tek svako treće može naći kupca.

Fabrika "14. oktobar" u Kruševcu, koja tek sporadično proizvodi građevinske mašine i komponente, deli sudbinu sa ostalim preduzećima u restrukturiranju koja bi mogla da se nađu na udaru poverilaca 14. maja.

Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata IMK "14. oktobar", rekao je da država nije uradila svoj deo posla.

"Preko nadzornih i upravnih odbora ipak je imala većinsko vlasništvo i samim tim postavljala direktore i omogućila direktorima i radnicima u tim preduzećima da restrukturiranjem dođu u neku bolju situaciju", kaže Velimirović.

Ukidanje zaštite od poverilaca znači naplatu dugovanja, koja na mesečnom nivou iznose i do 200.000.000 evra, odnosno ukupna dugovanja su premašila milijardu i po.

"Najveći poverilac je država - to su dugovi po osnovu poreza i doprinosa, zatim agencije za sanaciju banaka, pa javna preduzeća. Sve su to subjekti pod kontrolom države i, ako oni ne pokriju stečaj, do stečaja neće ni doći", rekao je Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, ta preduzeća već duže nisu mogla da dobijaju kredite od banaka.

Ne treba očekivati katastrofu za mesec dana, kažu u Vladi. Priprema se prelazno rešenje koje će očuvati preduzeća do izmena zakona o stečaju i privatizaciji.

"Mi se nalazimo u završnoj fazi rešavanja svih problema u tim preduzećima u tri grupe, i to mora biti jasno, vremena više nema, istekli su resursi države za drugu vrstu pomoći preduzećima u restrukturiranju, jednostavno jedan deo sa potencijalima imaće kupca, drugi deo preduzeća ide u stečaj, jedan deo u likvidaciju", rekao je ministar Igor Mirović.  

Od 153, realno je da tek svako treće preduzeće u restrukturiranju nađe kupca.

"Druga stvar koja bi se dobila rešavanjem problema ovih preduzeća jeste to što bi neki resursi koje ona trenutno kontrolišu a neproduktivno koriste, mogli da se stave u produktivnu upotrebu. To se pre svega misli na zgrade, zemljište i treba prepoznati da je to prava vrednost tih preduzeća i onda ih prodati po fer cenama", rekao je Duško Vasiljević iz Svetske banke.

Kraj godine je realan rok da se proces restrukturiranja u 153 preduzeća završi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik