Odbačena ponuda za Brodogradilište

Bez autora
Apr 23 2014

Tenderska komisija odbacila je danas ponudu holandske kompanije Damen Shipyards za kupovinu 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, jer, kako je objašnjeno, nije formalno ispravna i ne ispunjava zahtijevane uslove. Tenderska komisija za privatizaciju je na sjednici koja je održana danas, u saradnji sa savjetnikom, analizirala ponudu i konstatovala da ne sadrži obavezne elemente propisane pravilima i uslovima tendera. To, između ostalog, uključuje ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju Socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora. Shodno tome ponuda kompanije Damen Shipyards nije u skladu sa uslovima i zahtjevima iz javnog poziva za učešće na tenderu i pravilima i uputstva za dostavljanje ponuda, niti Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera i Zakona o privatizaciji, navodi se u saopštenju Tenderske komisije.

Odbačena ponuda za BrodogradilišteTenderska komisija odbacila je danas ponudu holandske kompanije Damen Shipyards za kupovinu 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, jer, kako je objašnjeno, nije formalno ispravna i ne ispunjava zahtijevane uslove.

Tenderska komisija za privatizaciju je na sjednici koja je održana danas, u saradnji sa savjetnikom, analizirala ponudu i konstatovala da ne sadrži obavezne elemente propisane pravilima i uslovima tendera. To, između ostalog, uključuje ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju Socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora.

"Shodno tome ponuda kompanije Damen Shipyards nije u skladu sa uslovima i zahtjevima iz javnog poziva za učešće na tenderu i pravilima i uputstva za dostavljanje ponuda, niti Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera i Zakona o privatizaciji", navodi se u saopštenju Tenderske komisije dostavljenom agenciji Mina-business.

Damen Shipyards Group kao veoma renomirana kompanija iz industrije brodogradnje i remonta jahti i megajahti, u ponudi je navela da nije spremna da kupi akcije Brodogradilišta, već imovinu Brodogradilišta, što nije bio predmet tendera.

Iz Tenderske komisije su objasnili da je Damen u ponudi naveo da bi sa Adriatic Marinasom odnosno Portom Montenegro formirao novu kompaniju, koja bi se bavila poslovima remonta jahti i megajahti, a za imovinu Borodogradilišta je ponudila pet miliona EUR, ali bez prihvatanja bilo kakvih obaveza po osnovu socijalnog programa iz kolektivnog ugovora, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima ili drugim povjeriocima.

U ponudi je, kako se dodaje, navedena namjera da bi novoformirana kompanija u tranzicionom periodu od tri godine angažovala 100 do 150 radnika na poslovima brodoremonta, a istovremeno bi se po fazama gasila djelatnost remonta i razvijala nova djelatnost servisiranja jahti i megajahti. U novu djelatnost bi se investiralo oko 20 miliona eura u periodu od dvije godine, a broj radnika bi bio prilagođen obimu posla.

Tenderska komisija će, kako se zaključuje, u skladu sa primjenjivim procedurama dostaviti Izvještaj o rezultatima tendera Savjetu za privatizaciju na usvajanje.

Za Jadransko brodogradilište do sada je nekoliko puta bezuspješno raspisivan tender.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik