IKT sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje

Bez autora
Apr 24 2014

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da su informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje i zato je potrebno posebno podstaći devojke da se afirmišu u ovoj oblasti.Matić je, na skupu u Klubu poslanika u Beogradu, koji je organizovalo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojaka u IKT-u, navela da žene čine samo 30 odsto od ukupno sedam miliona zaposlenih u ovom sektoru u Evropi, a situacija nije ništa bolja ni kada je u pitanju Srbija.

IKT sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanjeDržavna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da su informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje i zato je potrebno posebno podstaći devojke da se afirmišu u ovoj oblasti.

Matić je, na skupu u Klubu poslanika u Beogradu, koji je organizovalo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojaka u IKT-u, navela da žene čine samo 30 odsto od ukupno sedam miliona zaposlenih u ovom sektoru u Evropi, a situacija nije ništa bolja ni kada je u pitanju Srbija.

Ukazujući na veliki potencijal tog sektora za zapošljavanje, ona je navela da su procene da će do 2020. godine samo u zemljama članicama EU biti 700.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti, a da se predviđa veliki deficit stručnjaka.

Za celokupnu populaciju je važno da se okrene u smeru IKT-a, a posebno da se podstaknu devojke, jer su one potcenjene i nisu dovoljno afirmisane u ovoj oblasti, rekla je Matić, na skupu kom je prisustvovalo 150 maturantkinja beogradskih gimnazija, kojima su se predstavile uspešne žene iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, obrazovanja, aktivizma i preduzetništva.

Matić je takođe kazala da država ima obavezu i odgovornost da motiviše mlade ljude, da ih usmerava kroz sistem obrazovanja, da se bori protiv svih vrsta predrasuda u vezi sa ovim oblastima zanimanja, i da doprinese da devojke ravnopravno učestvuju u njima.

Sekretar Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović, rekla je da je u srpskoj IKT industriji 85 odsto muškaraca i svega 15 odsto žena, ali da to ne znači da će tako i ostati, jer je u Srbiji sve više žena koje vode uspešne IKT firme.

Ona je kazala da, što se tiče zapošljavanja, na domaćoj sceni je velika potražnja za IT stručnjacima, dodavši da u Nemačkoj trenutno nedostaje 32.000 inženjera.

Ukoliko krenu putem IKT, devojke će imati mogućost da rade na vrhunskim projektima, sa vrhunskim stručnjacima, da proputuju svet, upoznaju zanimljive ljude i pokažu da zaista vole svoj posao, dodala je Jovanović.

Direktorka kompanije “Tele Group”, Diana Gligorijević, predočila je da IKT, osim što pruža izazove u tehnološkom smislu, omogućava veliki izbor stručnog usavršavanja, kao i mogućnost potpune promene poslovne aktivnosti kojom se bave bez menjanja profesije.

Inicijativa za obeležavanje Dana posvećenog motivisanju mladih žena da se opredele za karijere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva i prirodnih nauka, potekla je od Republike Srbije, a predlog je prihvaćen od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 2010. godine. Danas se ova manifestacija četvrti put za redom obeležava u čitavoj Evropi i svetu. Širom sveta se organizuju različiti događaji s ciljem da se mladim ženama približe informacione i komunikacione tehnologije, predstave mogućnosti za zapošljavanje u ovoj oblasti, kao i da se devojke podstaknu na razmišljanje o svojoj budućnosti u sektoru IKT ili nekim drugim oblastima gde će korišćenje informacionih tehnologija biti ključ razvoja karijere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik