Sudbina "Toplana" u rukama grada

Bez autora
Jun 09 2014

"Toplana" nedavnom kupovinom sopstvenih akcija u iznosu od 5.565.080, po cijeni od 0,02 KM, omogućila je gradu da postane većinski vlasnik ovog preduzeća i da njime raspolaže bez saglasnosti malih akcionara. Ovim potezom "Toplane", koji ju je koštao 111.301,60 KM, grad, koji je do tada raspolagao sa 76,80 odsto akcija, uvećao je vlasništvo nad ovim preduzećem za dodatnih 18,77 odsto, te sada ima 95,57 odsto akcija. Akcije su kupljene na posljednjoj sjednici Skupštine malih akcionara 30. maja ove godine, a "Toplana" ih je otkupila od Zorana Došena, Fonda BORS invest i Kristal fonda. Odlučili smo se na ovaj potez, jer će nam olakšati proceduru i postupak za pronalaženje koncesionara, kazao je Mićo Milovanović, direktor "Toplane".

Sudbina "Toplana" u rukama grada"Toplana" nedavnom kupovinom sopstvenih akcija u iznosu od 5.565.080, po cijeni od 0,02 KM, omogućila je gradu da postane većinski vlasnik ovog preduzeća i da njime raspolaže bez saglasnosti malih akcionara.

Ovim potezom "Toplane", koji ju je koštao 111.301,60 KM, grad, koji je do tada raspolagao sa 76,80 odsto akcija, uvećao je vlasništvo nad ovim preduzećem za dodatnih 18,77 odsto, te sada ima 95,57 odsto akcija.

"Akcije su kupljene na posljednjoj sjednici Skupštine malih akcionara 30. maja ove godine, a 'Toplana' ih je otkupila od Zorana Došena, Fonda BORS invest i Kristal fonda. Odlučili smo se na ovaj potez, jer će nam olakšati proceduru i postupak za pronalaženje koncesionara", kazao je Mićo Milovanović, direktor "Toplane".

Dodao je da na ovaj način grad može da odlučuje i upravlja "Toplanom", a da pri tom ne mora da se konsultuje sa malim akcionarima.

"Grad može samostalno da donosi sve odluke u vezi s 'Toplanom', bez znanja ostalih akcionara, jer je većinski vlasnik. Očekujem da bude raspisan tender za koncesiju, a Slobodan Gavranović, gradonačelnik, formirao je poseban tim za realizaciju programa. Komisiju činimo Radenko Komjenović, Nedeljko Sredić i ja", kazao je Milovanović.

Istakao je da je akumulirani dug "Toplane" 66 miliona KM.

"Mnogo razloga je dovelo do ovog gubitka, a najviše najskuplji energent mazut, loše mreže i mnogo više toplote za objekte koji su energetski neefikasni, nego što je to na primjer u Austriji. 'Toplana' se krajnje domaćinski ponašala i ušteđela 5.800.000 KM", istakao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, za rejonske kotlovnice potpisani su ugovori i svaki dan se realizuje nešto od tog projekta, a prema sadašnjim okolnostima uvjeren je da će kotlovnice biti puštene prije grijne sezone.

Iz Gradske uprave poručuju da je "Toplana" kupila sopstvene akcije da bi pojednostavila proces upravljanja društvom.

"Na sjednici Skupštine akcionara donesene su odluke koje otvaraju mogućnost da se 'Toplana' i toplifikacioni sistem grada daju pod koncesiju. Do sada je jedino grad Banjaluka kao najveći akcionar ulagao u 'Toplanu' da bi daljinsko grijanje u Banjaluci uopšte funkcionisalo, a u programu mjera za revitalizaciju sistema grijanja grada potrebno je donositi i odluke u budućnosti koje bi zavisile isključivo od ostalih akcionara, a kupovinom sopstvenih akcija 'Toplane' pojednostavljuje se proces donošenja odluka", dodaju oni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik