IT tržište u Srbiji poraslo 9,2%

Bez autora
Jun 10 2014

IT tržište u Srbiji je u 2013. ostvarilo rast od 9,24 odsto, dostigavši tako vrednost od 1,02 milijardi dolara, pokazuje istraživanje kompanije IDC Adriatiks. Mereno u lokalnoj valuti, vrednost IT tržišta porasla je za 5,75 odsto u odnosu na 2012. godinu. Za 2014. godinu, IDC je inicijalno prognozirao dalji blagi rast tržišta, oko 1,2 odsto, ali u svetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda, ova prognoza se trenutno revidira. Kantri menadžer IDC Adriatiks za Srbiju Zorana Jurić je ocenila da će i IT tržište u Srbiji osetiti posledice nedavnih poplava. IDC još uvek radi na reviziji prognoze koja će izaći u drugoj polovini jula, ali već sada možemo sa sigurnošću reći da ove godine nećemo videti očekivani rast već u najboljem slučaju stagnaciju, ili verovatnije, blagi pad, navela je Jurićeva.

IT tržište u Srbiji poraslo 9,2%IT tržište u Srbiji je u 2013. ostvarilo rast od 9,24 odsto, dostigavši tako vrednost od 1,02 milijardi dolara, pokazuje istraživanje kompanije IDC Adriatiks.

Mereno u lokalnoj valuti, vrednost IT tržišta porasla je za 5,75 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Za 2014. godinu, IDC je inicijalno prognozirao dalji blagi rast tržišta, oko 1,2 odsto, ali u svetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda, ova prognoza se trenutno revidira.

Kantri menadžer IDC Adriatiks za Srbiju Zorana Jurić je ocenila da će i IT tržište u Srbiji osetiti posledice nedavnih poplava.

"IDC još uvek radi na reviziji prognoze koja će izaći u drugoj polovini jula, ali već sada možemo sa sigurnošću reći da ove godine nećemo videti očekivani rast već u najboljem slučaju stagnaciju, ili verovatnije, blagi pad", navela je Jurićeva.

Ipak, kako je podsetila, 2013. godina donela je neke pozitivne trendove koji pokazuju da tržište polako sazreva - pre svega projekat legalizacije softvera Vlade Srbije, kao i digitalizacija poslovanja dela državnih institucija.

Takođe, mnoge kompanije počinju implementaciju Klaud servisa i Big Dejta aplikacije u poslovanje, kao i korišćenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju, dodala je Jurićeva.

Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je zabeležila porast u vrednosti.

U segmentu hardvera najsnažniji rast zabeležile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primetan je i na tržištu štmpača, prvi put nakon četiri godine konstantnog opadanja, dok je blago opala vrednost isporučenih desktop računara.

Tržište laptop/noutbuk računara pretrpelo je najveći pad u vrednosti isporuka.

Blagi rast vrednosti zabeležen je i na tržištu servera, dok je tržište uređaja za skladištenje podataka stagniralo.

IT usluge su u 2013. činile 14 odsto tržišta, paketni softver zauzeo je 10,5 odsto, a personalni računari zauzeli su 18,2 posto u ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Aseko je zadržao vodeću poziciju, kao i Majkrosoft na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvi na ukupnom tržištu računara i uređaja za štampu u 2013. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik