Vrućine ne pogoduju solarnim elektranama

Bez autora
Jun 11 2014

Tropske vrućine koje su poslednjih dana pogodile Češku, smanjuju snagu solarnih elektrana. Tokom suvih i veoma toplih dana snaga pada čak do deset odsto, saznaje agencija ČTK u Češkoj fotonaponskoj asocijaciji (ČFA). Glavni krivac za pad snage je suša, zbog koje ima znatno više prašine koja pada na solarne panele i smanjuje njihovu snagu. U vreme velikih vrućina paneli se pregrevaju i efektivnost pada. Elektrani je potrebno mnogo sunčevog zračenja, ali ne i velika toplota, rekao je predsednik ČFA, Mihael Šmid. Drugi negativni faktor u letnjim mesecima je izmaglica na nebu, koja apsorbuje zračenje i povećava temperaturu, rekli su Asocijaciji.

Vrućine ne pogoduju solarnim elektranamaTropske vrućine koje su poslednjih dana pogodile Češku, smanjuju snagu solarnih elektrana.

Tokom suvih i veoma toplih dana snaga pada čak do deset odsto, saznaje agencija ČTK u Češkoj fotonaponskoj asocijaciji (ČFA).

Glavni krivac za pad snage je suša, zbog koje ima znatno više prašine koja pada na solarne panele i smanjuje njihovu snagu.

"U vreme velikih vrućina paneli se pregrevaju i efektivnost pada. Elektrani je potrebno mnogo sunčevog zračenja, ali ne i velika toplota", rekao je predsednik ČFA, Mihael Šmid.

Drugi negativni faktor u letnjim mesecima je izmaglica na nebu, koja apsorbuje zračenje i povećava temperaturu, rekli su Asocijaciji.

Dok, na primer, u Pragu u idealnim danima na kvadratni metar pada 1.025 vati sunčeve energije, u Znojmu (na jugu Češke) je to 1.150 vati, a u južnoj Evropi više od 2.000 vati. Idealno vreme za solarnu elektranu je hladno, potpuno vedro nebo i intenzivno zračenje, dodao je Šmid.

Proizvodnja energije u solarnim elektrana u Češkoj je prošle godine smanjena 4,74 odsto, na 2.70 gigavatčasova. To odgovara potrošnji struje oko 600.000 domaćinstava, podseća ČTK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik