Firma "Grizelj" predlaže da otpad nakon poplava bude iskorišten kao energent

Bez autora
Jun 11 2014

Firma "Grizelj" uputila je dopis federalnom premjeru i resornim ministrima predlažući da otpad, nastao usljed poplava, bude iskorišten kao energent. Kao domaći proizvođači opreme za tretman otpada, iz "Grizelja" predlažu tematski sastanak pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, uz obavezno učešće Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo okoliša i turizma i Federalne uprave civilne zaštite. Kako nas je poplava zatekla nespremne i nanijela nemjerljive štete, ogromne štete su nanesene između ostalog i na građevinskim objektima i gazdinstvima. Uništeni su namještaj, prozori, vrata, drvene ograde, drveće, voćnjaci, štale, kolibe, odjeća, obuća itd. Sve to može se koristiti kao energent u obliku briketa ili peleta, uz ekološki prihvatljiv proces obrade otpada.

Firma "Grizelj" predlaže da otpad nakon poplava bude iskorišten kao energentFirma "Grizelj" uputila je dopis federalnom premjeru i resornim ministrima predlažući da otpad, nastao usljed poplava, bude iskorišten kao energent.

Kao domaći proizvođači opreme za tretman otpada, iz "Grizelja" predlažu tematski sastanak pod pokroviteljstvom Vlade FBiH, uz obavezno učešće Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  Ministarstvo okoliša i turizma i Federalne uprave civilne zaštite.

- Kako nas je poplava zatekla nespremne i nanijela nemjerljive štete, ogromne štete su nanesene između ostalog i na građevinskim objektima i gazdinstvima. Uništeni su namještaj, prozori, vrata, drvene ograde, drveće, voćnjaci, štale, kolibe, odjeća, obuća itd. Sve to može se koristiti kao energent u obliku briketa ili peleta, uz ekološki prihvatljiv proces obrade otpada.

Firma 'Grizelj' sa Klasterom proizvođača eko komunalne opreme nudi ekološki, ekonomski, energetski efektna rješenja za prihvat, obradu otpada nastalog usljed poplava, a sve sukladno Zakonu o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije - navedeno je u dopisu.

Federacija BiH, kao ni Republika Srpska i Distrikt Brčko nemaju postrojenje za neškodljivo, humano, ekološki prihvatljivo, higijenski ispravno, ekonomski opravdano zbrinjavanje i iskorištavanje otpada nastalog usljed poplava, naveo je čelnik ovog preduzeća Tomislav Grizelj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik