Povećavanjem energetske efikasnosi do velikih ušteda i smanjivanja stakleničkih plinova

Bez autora
Jun 19 2014

Projekti energetske efikasnosti koje Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH provodi zajedno sa UNDP-om u okviru petogodišnjeg programa “Povećavanje energetske efikasnosti u javnim objektima na području Federacije BiH”, od velike su važnosti u nadolazećem periodu, kada nam "prijete" znatna poskupljenja, zbog čega moramo paziti na potrošnju vode i struje te na racionalno korištenje energenata. Ovim projektom, za čiju su realizaciju samo u ovoj godini planirana sredstva u iznosu od skoro 3,5 miliona KM, Fond nastoji doprinijeti unapređenju stanja okoliša, između ostalog i smanjivanju emisije stakleničkih plinova. Ostvarit će se i višestruki kratkoročni i dugoročni ekonomski, ekološki i socijalni benefiti, a ujedno i dati doprinos u realizaciji planova i dostizanju ciljeva svih nivoa vlasti u BiH u pogledu odgovornijeg odnosa prema okolišu i racionalnijeg upravljanja energijom.

Povećavanjem energetske efikasnosi do velikih ušteda i smanjivanja stakleničkih plinovaProjekti energetske efikasnosti koje Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH provodi zajedno sa UNDP-om u okviru petogodišnjeg programa “Povećavanje energetske efikasnosti u javnim objektima na području Federacije BiH”, od velike su važnosti u nadolazećem periodu, kada nam "prijete" znatna poskupljenja, zbog čega moramo paziti na potrošnju vode i struje te na racionalno korištenje energenata.

Ovim projektom, za čiju su realizaciju samo u ovoj godini planirana sredstva u iznosu od skoro 3,5 miliona KM, Fond nastoji doprinijeti unapređenju stanja okoliša, između ostalog i smanjivanju emisije stakleničkih plinova.

Ostvarit će se i višestruki kratkoročni i dugoročni ekonomski, ekološki i socijalni benefiti, a ujedno i dati doprinos u realizaciji planova i dostizanju ciljeva svih nivoa vlasti u BiH u pogledu odgovornijeg odnosa prema okolišu i racionalnijeg upravljanja energijom.

Energetska efikasnost prepoznata je, naime, kao najisplatljiviji način smanjivanja negativnih utjecaja energetskog sektora na životnu sredinu (smanjivanje emisije ugljendioksida).

Potrebno ju je promatrati kao priliku za razvoj domaće privrede, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, kao i novih mogućnosti za ulaganje u neka druga, prioritetna područja od sveopćeg društvenog interesa, kroz smanjivanje budžetskih izdvajanja za troškove upravljanja u takvim objektima.

Jedno od ključnih opredjeljenja Fonda u narednom periodu u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije jeste upravo finansirati projekte u oblasti energetske obnove javnih nestambenih objekata kao najvećih pojedinačnih potrošača energije i bitnih izvora emisije štetnih plinova te, ujedno, i "gutača" budžetskih sredstava.

Kako bi se realizirale predviđene aktivnosti, Fond je raspisao javni poziv subjektima na svim nivoima vlasti da, radi identifikacije potencijalnih objekata za uštedu energije, podnesu prijave za objekte javne potrošnje.

Svrha javnog poziva je kontinuirano prikupljanje i analiza relevantnih podataka o svim javnim objektima kao što su upravne zgrade, škole, vrtići, bolnice, domovi zdravlja te ostale javne ustanove u nadležnosti organa lokalne i kantonalne uprave na teritoriji Federacije BiH i o njihovoj energetskoj potrošnji, koji će biti osnov da se odaberu adekvatni projekti na kojima će se vršiti detaljni auditi te provoditi mjere energetske efikasnosti.

Glavne aktivnosti programa “Povećavanje energetske efikasnosti u javnim objektima na području Federacije BiH” uključuju uspostavljanje registra javnih objekata i informacijskog sistema za upravljanje energijom, edukaciju za sve zaposlene, provođenje energetskih pregleda zgrada, implementaciju infrastrukturnih mjera te informiranje javnosti o postignutim rezultatima.

Ovaj program rezultirat će uspostavljanjem registra svih zgrada u vlasništvu lokalnih i kantonalnih jedinica vlasti, kao i sistema kontinuiranog praćenja potrošnje energije, smanjivanjem potrošnje energenata te troškova za energiju i vodu, a u konačnici i smanjivanjem štetnog utjecaja na okoliš usljed potrošnje energije u zgradama.

Do sada su za provođenje infrastrukturnih mjera EE odobrena četiri nestambena objekta s najvećim društveno-socijalnim faktorom neophodnosti investiranja ukupne vrijednosti od skoro 600.000 KM, za koja su prethodno izvršeni detaljni energetski auditi i urađena projektna dokumentacija.

Riječ je o objektima JU "Dječije obdanište i dom učenika" Bosanska Krupa, JU OŠ "Rapatnica" Srebrenik, JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar te JU Hrvatska bolnica “Dr. fra. Mato Nikolić” Nova Bila.

Nakon okončanja infrastrukturnih radova koji se odnose na termoizolaciju fasade i stropova, zamjenu vanjskih otvora, prozora, rasvjete, rekonstrukciju sistema grijanja i zamjenu lož-ulja ekološki prihvatljivim gorivima, kao što je biomasa, procjenjuje se da će se potrošnja energije smanjiti za 50 do 70 posto.

Uštede se u energiji, sa svakom investiranom markom u mjere poboljšavanja energetske efikasnosti u ova četiri objekta, procjenjuju na 2,63 kWh/KM, dok smanjivanje emisije CO2 sa svakom investiranom konvertibilnom markom iznosi 1,39 kg CO2/KM.

Paralelno s brojnim aktivnostima, koje uključuju implementaciju već započetih projekata zaštite okoliša i energijske efikasnosti na teritoriji FBiH te evaluaciju prijava po raspisanom javnom pozivu za dodjelu sredstava za realizaciju projekata u ovoj godini, u Fondu se aktivno prati stanje na terenu i obilaze lokacije pogođene poplavama kako bi se, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, u koordinaciji s lokalnom zajednicom, identificirali projekti radi saniranja posljedica izazvanih poplavama, ali i radi smanjivanja rizika od budućih katastrofa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik