Jednostavnija politika izdavanja viza za Novi Zeland

Bez autora
Jun 23 2014

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Marej Mekali najavili su danas uvođenje jednostavnijih procedura za izdavanje viza srpskim građanima za tu zemlju.Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakao da će to biti veoma korisno za građane Srbije, kojih na Novom Zelandu ima približno 10.000. On je podsetio na to da je Srbija ukinula vize za građane Novog Zelanda pre više od decenije, i napomenuo da dve zemlje nemaju spornih i otvorenih pitanja.

Jednostavnija politika izdavanja viza za Novi ZelandPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Marej Mekali najavili su danas uvođenje jednostavnijih procedura za izdavanje viza srpskim građanima za tu zemlju.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakao da će to biti veoma korisno za građane Srbije, kojih na Novom Zelandu ima približno 10.000.

On je podsetio na to da je Srbija ukinula vize za građane Novog Zelanda pre više od decenije, i napomenuo da dve zemlje nemaju spornih i otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, sa Mekalijem je postignut dogovor o tome da se unapredi nivo međusobnog političkog dijaloga, kao i da se češće razmenjuju posete državnika dveju zemalja.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je međusobna ekonomska razmena veoma mala i da iznosi 1,5 miliona dolara, zbog čega postoje mnogi zajednički interesi na tom planu u budućnosti.

Dačić je naglasio da Vlada Srbije pridaje izuzetnu važnost ovoj poseti, s obzirom na to da su ovo prvi međusobni susreti na visokom nivou nakon mnogo godina.

Mekali je saopštio da je Vlada Novog Zelanda donela odluku o tome da od 1. jula pojednostavi politiku za izdavanje viza građanima Srbije, što će olakšati njihova putovanja na Novi Zeland.

On je izrazio saučešće zbog žrtava nedavnih katastrofalnih poplava, uz podsećanje na to da je Novi Zeland izdvojio 150.000 dolara pomoći za ugrožene.

Dačić i Mekali su tokom sastanka najavili i imenovanje počasnih konzula u Srbiji, odnosno na Novom Zelandu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik