Vetropark čeka nove vetrove

Bez autora
Jun 25 2014

Kompanija „Kontinental vind” Srbija, koja je od oktobra trebalo da počne s gradnjom vetroparka u Čibuku nedaleko od Kovina, vrednog 300 miliona evra, kojoj je prošle nedelje naprasno oduzeta građevinska dozvola, veruje da će se naći rešenje za nastavak posla jer je Ministarstvo građevinarstva preuzelo sve mere da se ovaj projekat realizuje, potvrdila je Ana Brnabić, direktor te kompanije. Ministarstvo građevinarstva je pre dve nedelje ukinulo pravosnažnost građevinske dozvole, čija je procedura izdavanja trajala pet godina, i u šta je kompanija uložila 30 miliona evra. Dozvola je poništena na osnovu žalbe Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije”, a dozvolu je izdao Pokrajinski sekretarijat u maju prošle godine.

Vetropark čeka nove vetroveKompanija „Kontinental vind” Srbija, koja je od oktobra trebalo da počne s gradnjom vetroparka u Čibuku nedaleko od Kovina, vrednog 300 miliona evra, kojoj je prošle nedelje naprasno oduzeta građevinska dozvola, veruje da će se naći rešenje za nastavak posla jer je Ministarstvo građevinarstva preuzelo sve mere da se ovaj projekat realizuje, potvrdila je „Politici” Ana Brnabić, direktor te kompanije.

Ministarstvo građevinarstva je pre dve nedelje ukinulo pravosnažnost građevinske dozvole, čija je procedura izdavanja trajala pet godina, i u šta je kompanija uložila 30 miliona evra. Dozvola je poništena na osnovu žalbe Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije”, a dozvolu je izdao Pokrajinski sekretarijat u maju prošle godine.

Do problema je došlo, kako je objašnjeno, godinu dana posle izdavanja energetske dozvole i za objekat i za priključak, što je suprotno važećim propisima, prema kojima je odluka o gradnji trafostanice snage veće od 110 kilovolti u isključivoj nadležnosti EMS-a, s kojim je ova kompanija morala da postigne dogovor o gradnji.

Upitana kako komentariše jučerašnje saopštenje Ministarstva građevine u kojem se navodi da su oni postupili u skladu sa zakonom, Brnabićeva kaže da je ovo ministarstvo reagovalo korektno i da čine sve da se greška ispravi, ukoliko je ima, jer je kompanija sve radila po zakonu, zbog čega nikome nije jasno kako je EMS, od koga je tražena i dobijena saglasnost za tehničke uslove, sada zatražio ukidanje dozvole. Imali su više od godinu dana da reaguju, ako nešto nije bilo u redu, kaže ona.

– Činjenica je da na toj lokaciji gde se planira gradnja vetroparka EMS ima svoju trafostanicu i dalekovode. Bez njih nema ni proizvodnje struje iz vetra – kaže ona i dodaje da je zakonom predviđeno da se ti objekti, čak i da ih je kompanija sama gradila, prenose u vlasništvo EMS-a i države. Te im utoliko pre nije jasno zašto je EMS tražio poništenje odluke.

Vetropark Čibuk kod Kovina treba da bude snage 145 megavata, kaže Branabićeva, i dodaje da bi se njegovim puštanjem u rad obezbedilo 70 odsto nedostajuće struje tokom zime koju Srbija mora da uvozi, posebno posle poplave, zbog koje je smanjena proizvodnja uglja.

Brnabić naglašava da je najveća zamerka investitora u vetroparkove u Srbiji nestabilan i nepredvidiv zakonodavni okvir, koji se za tu oblast često menja, kao i nepotpuna primena zakonskih odredbi.

Srbija, kako je naglasila, bez vetroparkova, neće uspeti da ispuni cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto ukupne potrošnje energije.

Izgradnja novog dalekovoda i trafostanice košta između 10 i 22 miliona evra, ukoliko bi

„Kontinental vind” trebalo sam da ih sagradi. Investitor koji uloži toliki novac, a zna da ti objekti treba da pređu u vlasništvo EMS-a i države, baš kao kada potrošač plati ugradnju brojila i ono ostaje elektrodistribuciji, traži sigurnost za ulaganje tolikog novca.

„Politika” je juče u nekoliko navrata tražila komentar odgovornih iz EMS-a, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik