Predstavljen Master plan projekta "Beograd na vodi"

Bez autora
Jun 29 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na predstavljanju Master plana projekta "Beograd na vodi" da će Beogradska kula, kao simbol tog projekta, biti završena do kraja 2016. godine. Vučić je u obnovljenoj zgradi Beogradske zadruge iskazao zahvalnost investitoru i direktoru kompanije „Eagle Hills“ Mohamedu Alabaru, i ocenio da će Beograd nakon završetka ovog projekta postati jedno od najlepših mesta na svetu. Projekat "Beograd na vodi" biće završen u rekordnom roku, poručio je premijer i napomenuo da je u toku rad na usaglašavanju svih urbanističkih zahteva i propisa. On je najavio da će od ponedeljka, 30. juna, svi građani Srbije moći da obiđu renoviranu zgradu Beogradske zadruge i pogledaju maketu "Beograda na vodi", kao i planove Vlade Srbije koji se odnose na dinamiku gradnje.

Predstavljen Master plan projekta "Beograd na vodi"Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na predstavljanju Master plana projekta "Beograd na vodi" da će Beogradska kula, kao simbol tog projekta, biti završena do kraja 2016. godine.

Vučić je u obnovljenoj zgradi Beogradske zadruge iskazao zahvalnost investitoru i direktoru kompanije „Eagle Hills“ Mohamedu Alabaru, i ocenio da će Beograd nakon završetka ovog projekta postati jedno od najlepših mesta na svetu.

Projekat "Beograd na vodi" biće završen u rekordnom roku, poručio je premijer i napomenuo da je u toku rad na usaglašavanju svih urbanističkih zahteva i propisa.

On je najavio da će od ponedeljka, 30. juna, svi građani Srbije moći da obiđu renoviranu zgradu Beogradske zadruge i pogledaju maketu "Beograda na vodi", kao i planove Vlade Srbije koji se odnose na dinamiku gradnje.

Vučić je, govoreći o objektima koji će činiti "Beograd na vodi", potvrdio da će na proleće naredne godine početi izgradnja prve A faze šoping-mola.

On je ponovio da će Beogradska kula biti završena pre kraja 2016. godine, i istakao da je to rok koji će predstavljati rekord u brzini izgradnje, čak i u UAE.

Beograđani će pre kraja 2016. godine moći da se dive ovoj velikoj kuli i prostoru oko nje, mostovima i mestima sa restoranima i kafićima, a Beograd će izgradnjom ovog mesta postati najbolja turistička destinacija, poručio je premijer.

Alabar je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na poverenju koje je ukazano kompaniji „Eagle Hills“, koja će graditi čitav projekat modernom tehnologijom, uz istovremeno očuvanje duha Beograda.

On je saopštio da će vrednost celokupne investicije iznositi 3,1 milijardu dolara, ali i dodao da će do završetka radova taj iznos možda dostići i četiri milijarde dolara.

Direktor kompanije „Eagle Hills“ je izrazio uverenje da će zahvaljujući rastu turističke i poslovne aktivnosti koja će proisteći iz tog projekta, glavni grad Srbije postati centar regiona.

Ovde, kako je istakao, nije reč o pukom građevinskom projektu, već o procesu menjanja života ljudi i čitavog jednog grada.

Počastvovani smo time što nam građani Srbije veruju da ćemo napraviti nešto što će suštinski promeniti njihove živote. Ovaj projekat će doprineti promenama u društvu i razvoju ovog grada, udahnuti ljudima optimizam i osećaj ponosa, poručio je Alabar.

Prema njegovim rečima, važno je da se sačuvaju lokalno okruženje, tradicija, arhitektura i duh Beograda, pri čemu će projekat počivati na modernizmu, koji će biti uklopljen u širu ambijentalnu celinu.

"Beograd na vodi" će, kako je precizirao, biti kombinacija poslovnih prostora, stanova, hotela, centralnog parka, obale, transportnog sistema, parkinga, obrazovnih institucija i svega ostalog što je potrebno za život stanovnika moderne metropole.

On je najavio da će prva faza biti gradnja velikog šoping-centra, Beogradskog tornja, dva hotela i nekoliko stambenih i poslovnih zgrada, pri čemu će u nastavku realizacije ovog projekta u radove biti uključeni i domaći izvođači i dobavljači, u cilju doprinosa lokalnoj ekonomiji.

Rast turističke i poslovne aktivnosti do kojeg će ovaj projekat dovesti načiniće od Beograda centar regiona, zaključio je Alabar.

Ovaj arapski investitor finansirao je i rekonstrukciju Beogradske zadruge, spomenika kulture sagrađenog pre više od sto godina, u kojem je danas postavljena velika maketa projekta "Beograd na vodi".

Vučić je podsetio na to da je na obnovi Beogradske zadruge radilo 300 radnika iz Srbije, uz napomenu da su radovi koštali znatno više od 2,5 miliona dolara, koliko je bilo planirano.

Zgrada Beogradske zadruge biće otvorena za sve građane, koji će moći da saznaju detalje u vezi sa projektom "Beograd na vodi", koji je svetsku premijeru imao pre tri meseca, na međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu, a Master plan je predstavljen i u Dubaiju.

Uoči svečanog otvaranja, ispred Železničke stanice u Beogradu postavljen je veliki reklamni pano na kojem je prikazan "Beograd na vodi", uz poruku "Slavimo Beograd".

Kompanija „Eagle Hills“ će na desnoj obali Save izgraditi više od dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora. Očekuje se da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni, odnosno u februaru ili martu 2015. godine, pri čemu će prvo biti izgrađeni kula od 210 metara i šoping-mol.

Nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma, u ime Vlade Srbije biće Društvo sa ograničenom odgovornošću "Beograd na vodi", koje je osnovano juče.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik