Cena stana rekordnih 500.000 evra

Bez autora
Jul 03 2014

Cene nekretnina u Londonu porasle su 26 odsto za godinu dana, što je najveći rast od 1987. godine. Ovaj rast podstaknut je ekonomskim oporavkom, ekstremno niskim kamatnim stopama i prilivom stranog kapitala, navodi se u studiji kreditne institucije Nejšnvajd.Ukoliko se nastavi rast cena nekretnina, na inače preskupom tržištu, to bi, prema oceni autora ove studije, moglo da ubrza pooštravanje monetarne politike i primora britansku centralnu banku na podizanje referentne kamatne stope.

Cena stana rekordnih 500.000 evraCene nekretnina u Londonu porasle su 26 odsto za godinu dana, što je najveći rast od 1987. godine.

Ovaj rast podstaknut je ekonomskim oporavkom, ekstremno niskim kamatnim stopama i prilivom stranog kapitala, navodi se u studiji kreditne institucije Nejšnvajd. Ukoliko se nastavi rast cena nekretnina, na inače preskupom tržištu, to bi, prema oceni autora ove studije, moglo da ubrza pooštravanje monetarne politike i primora britansku centralnu banku na podizanje referentne kamatne stope, prenosi Rojters.

Prema istom istraživanju, prosečna cena stana u Londonu dostigla je rekordan iznos od 400 hiljada funti (503 hiljade evra). Na taj način, cene u britanskoj prestonici dva puta su više nego u ostatku zemlje, i oko 30 odsto u odnosu na najviše cene iz perioda pre ekonomske krize.

Na nivou cele zemlje, u junu je zabeležen rast cena stanova od 1,0 odsto na mesečnom i 11,8 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast od januara 2005. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik