Vlada će privatizirati Hrvatsku poštu

Bez autora
Jul 10 2014

Hrvatska pošta (HP) mogla bi biti sljedeće veliko državno poduzeće u koje će Vlada pokušati "uvući" privatni kapital. Nakon što je zapela privatizacija niza velikih tvrtki, a Vlada se našla na udaru kritika iz Bruxellesa zbog nepostojanja jasne privatizacijske agende, u Banskim dvorima razmatraju i mogućnost dokapitalizacije HP-a u sljedećoj godini, nakon koje bi strateški partner imao do četvrtine vlasničkog udjela, a sama tvrtka dobila bi novac potreban za daljnji razvoj. Postoji mogućnost da krenemo u dokapitalizaciju HP-a, pri čemu bismo strateškom partneru prepustili do 25 posto dionica, ali nikakve odluke o tome još nema. Zbog javnog značaja, HP dijelom mora ostati u rukama države, rekao je izvor iz Vlade.

Vlada će privatizirati Hrvatsku poštuHrvatska pošta (HP) mogla bi biti sljedeće veliko državno poduzeće u koje će Vlada pokušati "uvući" privatni kapital.

Nakon što je zapela privatizacija niza velikih tvrtki, a Vlada se našla na udaru kritika iz Bruxellesa zbog nepostojanja jasne privatizacijske agende, u Banskim dvorima razmatraju i mogućnost dokapitalizacije HP-a u sljedećoj godini, nakon koje bi strateški partner imao do četvrtine vlasničkog udjela, a sama tvrtka dobila bi novac potreban za daljnji razvoj.

- Postoji mogućnost da krenemo u dokapitalizaciju HP-a, pri čemu bismo strateškom partneru prepustili do 25 posto dionica, ali nikakve odluke o tome još nema. Zbog javnog značaja, HP dijelom mora ostati u rukama države - rekao je Jutarnjem listu izvor iz Vlade.

Nakon što su krajem prošle godine odustali od prodaje Hrvatske poštanske banke (HPB), u Vladi, otkrivaju naši sugovornici, ponovno ramatraju i mogućnost privatizacije te banke. No, kada i kako bi se to moglo dogoditi, zasad ostaje nepoznanica.

Od privatizacije se ne odustaje ni kada je riječ o HŽ Cargu i Croatia Airlinesu.

Za nacionalnog bi avioprijevoznika već u rujnu mogao biti raspisan natječaj za izbor savjetnika za privatizaciju, a u Vladi očekuju da će on "dovući" i kupca.

HP, HPB, HŽ Cargo i Croatia Airlines samo su neke od tvrtki koje država, na ovaj ili onaj način, želi ponuditi ulagačima. Većinu njih, uostalom, već je i pokušala privatizirati, no ti su pokušaji urodili neuspjehom. Hoće li ovaj put imati više sreće, ovisit će o nizu faktora.

Ipak, jedno je sigurno: nakon što nas je EU uključio u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), Hrvatska mora ubrzati i privatizacijske procese.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik