Predstavljen strateški projekat Easyconnecting

Bez autora
Jul 10 2014

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je pridruženi partner strateškog projekta Easyconnecting, koji se finansira u okviru IPA Jadranskog prekograničnog programa i koji u Srbiji realizuju Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije. Cilj projekta je proučavanje i analiziranje glavnih prepreka za povećanje transporta robe u IPA oblasti, kako bi se pronašla i testirala odgovarajuća rešenja i iznele preporuke za kreatore politika i nacionalne/regionalne aktere. Ovi predlozi su od suštinskog značaja za razvoj zajedničke strategije transporta i logistike i unapređenje celog IPA područja u bliskoj budućnosti.

Predstavljen strateški projekat EasyconnectingPokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je pridruženi partner strateškog projekta Easyconnecting, koji se finansira u okviru IPA Jadranskog prekograničnog programa i koji u Srbiji realizuju Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije.

Cilj projekta je proučavanje i analiziranje glavnih prepreka za povećanje transporta robe u IPA oblasti, kako bi se pronašla i testirala odgovarajuća rešenja i iznele preporuke za kreatore politika i nacionalne/regionalne aktere. Ovi predlozi su od suštinskog značaja za razvoj zajedničke strategije transporta i logistike i unapređenje celog IPA područja u bliskoj budućnosti.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, direktorica Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons Milica Vračarić i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov, obratili su se danas na ovu temu predstavnicima medija u Pokrajinskoj vladi. Učesnici konferencije za novinare, koja je prethodila održavanju konferencije posvećene unapređenju intermodalnog i održivog transporta robe u Jadranskoj regiji u Skupštini AP Vojvodine, bili su i predstavnici vodećih partnera u ovom projektu, Luiđi Zanin, direktor departmana za logistiku italijanske regije Veneto i Andrea Balarin koordinator projekta.

Resorni sekretar Miroslav Vasin predstavio je očekivanja Vojvodine od ovog projekta i rezultate koje možemo ostvariti. Pokrajinski sekretar je poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu svim učesnicima konferencije, a reč je o predstavnicima šest zemalja, koji prisustvuju ovom skupu u Novom Sadu, posvećenom strateškom projektu o intermodalnom transportu. Reč je o partnerima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Grčke, te podsetio da će realizacije projekta trajati do marta 2016. kada očekujemo rezultate na obostranu korist.

Sigurno je da našoj zemlji i našoj pokrajini predstavlja čast da budemo partneri u okviru ovog projekta.Na putu Srbije ka Evropskoj uniji, upravo prihvatanje iskustava regija i institucija koje su ispred nas, kao i prihvatanje evropskih standarda je neminovan korak koji treba da nas priključi porodici evropskih zemalja u budućnosti. Vojvodina je region u Srbiji koji je izrazito zainteresovan za oblast logistuike i transporta. Oko 400 km iznosi dužina toka Dunava, koji prolazi kroz našu pokrajinu. Takođe, Vojvodina ima dve međunarodne luke i još pet luka koje imaju značajnu ulogu u rečnom transportu Dunavom. Vojvodina je kroz implementaciju i realizaciju Dunvske strategije uključena u izradu svih strateških dokumenata u okviru te strategije i naša pokrajina je učinila mnogo na podizanju logističkih kapaciteta, kako bi u svakom momentu bili dostupni potencijalnim partnerima. Sigurno da je sistem intermodalnog saobraćaja od vitalnog značaja za sve zemlje u regionu, a prvenstveno za nas koji težimo povezivanju sa Jadranskom regijom. Zato je nama pronalaženje modela za podizanje intermodalnog saobraćaja na nivo koji omogućava razne vidove transporta bilo rešenje od posebnog značaja. I sistemi evidencija logističkih potencijala i protoka roba su oblast u koji se naša regija mora uključiti ako želimo da napredujemo. Mi želimo da promovišemo Vojvodinu kao integralni deo transporta i logistike jugoistočne Evrope, te nosioca ključnih aktivnosti u ovom projektu i imamo ambiciju da Vojvodinu uključimo u sve tokove usmeravanja sredstava u oblasti logistike i transporta u našem okruženju. Ovaj susret je prilika da predstavimo novi srpski vodni klaster i da generalno, uputimo poruku o zainteresovanosti naše zemlje za saradnju u domenu logistike i transporta, naglasio je ovom prilikom pokrajinski sekretar Miroslav Vasin.

Predstavnici italijanske regije Veneto istakli su zanačaj projekta Easyconnecting, koji bi trebao da do 2016. godine, kada se projekat završava, rezultira pronalaženjem rešenja u pogledu podrške i privlačenja kompanija sa naša dva područja, koje će sarađivati u cilju poboljšanja transportne infrastrukture, tokova roba i usluga. Reč je ostrateškom projktu, koji ima za cilj da bude inovativan , te da je zato i kreiran kroz prizmu strateškog partnerstva. Projekat podrazumeva tri važna izazova, koja se odnose na transport robe. Prvi cilj je razvoj i uopšte podrška transportu robe u okviru područja koje je obuhvaćeno IPA projektom uz ekološka rešenja koja moraju biti ispunjena. Projekat ima za cilj da uključi sve javne aktere ali na različitim nivoima, ne samo na nacionalnom i regionalnom, kako bi se napravio jedan inovativni pristup razvoju multimodalnog razvoja transport robe. Drugi cilj je integracija nacionalnih i regionalnih strategija u okviru ovog transporta, i još jedan važan zadatak jeste namera da se uspostavi mnogo jača saradnja između različitih zemalja u jedan integrisani sistem transporta robe posredstvom korišćenja modernih tehnologija. Kao značajan segment u okviru ostvarivanja naše međusobne saradnje u pogledu mogućnosti koje nam ovaj projekta nudi, predstavnici Veneta naveli su kao značajno povezivanje Dunava sa Jadranskim regionom. Drugi važan momenat jeste podrška razvoju povezivanja ova dva regiona u smislu postojeće infrastrukture, kao i njene nadogradnje. Zajednički napori koje bi uložili, mogli bi nam doneti ostvarivanje saradnje, na planu pomenutog povezivanja, i u okvirima pomorskog transporta, rečnog i drumskog transporta, kao i uz proveru mogućnosti za saradnju na planu železničkog transporta, uvereni su predstavnici vodećeg partnera na ovom projktu iz regije Veneto.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov istakao je aktivnu ulogu pokrajinskog parlamenta u pogledu podrške projktima koji donose napredak u regionu. Kako je naveo, i u okviru današnjeg okupljanja, postoji interes kako cele zemlje tako i naše pokrajine da se pospeši razvoj infrastrukture rečnog saobraćaja i izarazio uverenje da će ovaj projekat imati uspešan završetak na obostranu korist.

Direktorica Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons Milica Vračarić, potvrdila je nastojanja da od ovog projekta svi očekuju važne rezultate, koji će biti vidljivi i odraziti se kroz značajno povećanje efikasnosti i efektivnosti intermodalnog transporta i u našoj zemlji.

Reč je o projektu koji obuhvata i čitav Jadranski region, a to je osnov da se nađemo i u onome što sledi a to je Jadransko-jonska inicijativa od 2014. do 2020. godine. Danas je mogućnost da postavimo ciljeve u okviru ovog projketa, koje ćemo za godinu ipo svi zajedno da proverimo, istakla je Milica Vračarić.

Konferenciji o intermodalnom transportu prisustvuju svi značajni predstavnici na nacionalnom, kao i na regionalnom nivou koji su najodgovorniji za razvoj transporta i logistike u našoj zemlji.

Nakon prezentacije Easyconnecting projekta, učesnici Konferencije mogli su se upoznati sa sa stanjem i problemima intermodalnog transporta u našoj zemlji, Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025, stanjem u oblasti bezbednosti plovidbe na međunarodnim rekama u našoj zemlji, te logističkim problemima u okviru Jadransko-jonskog regiona. Svi učesnici imali su iste ciljeve koji teže pronalaženju inovativnih rešenja, kao odgovora na ključne izazove u pogledu boljih ekoloških performansi, efikasnijih i bržih transportnih usluga, kvalifikovanijih operatera i povezanije i funkcionalnije transportne mreže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik