Neuspela prodaja imovine Štofare u Paraćinu

Bez autora
Jul 10 2014

Javno nadmetanje za prodaju imovine Štofare u Paraćinu, koje je bilo zakazana za danas, proglašeno je neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, rekao je Tanjugu stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović. Prodaju se magacini, hangari, proizvodni pogon, Bojačnica, zgrada tekstilne industrije, radionice, a ukupna procenjena vrednost imovine je 289,1 miliona dinara. Vrednost nepokretne imovine je oko 167,9 miliona dinara i proizvodnih tekstilnih mašina koje spadaju u pokretnu imovinu, a vrednost im je oko 121,1 milion dinara. Početna cena je oko 144,6 miliona dinara. Poverioci potražuju 343 miliona dinara, a od toga je obezbeđeno 133 miliona. Najveći deo imovine fabrike, kao što su zgrade je pod hipotekom banaka.

Neuspela prodaja imovine Štofare u ParaćinuJavno nadmetanje za prodaju imovine Štofare u Paraćinu, koje je bilo zakazana za danas, proglašeno je neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, rekao je Tanjugu stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović.

Prodaju se magacini, hangari, proizvodni pogon, Bojačnica, zgrada tekstilne industrije, radionice, a ukupna procenjena vrednost imovine je 289,1 miliona dinara.

Vrednost nepokretne imovine je oko 167,9 miliona dinara i proizvodnih tekstilnih mašina koje spadaju u pokretnu imovinu, a vrednost im je oko 121,1 milion dinara.

Početna cena je oko 144,6 miliona dinara.

Poverioci potražuju 343 miliona dinara, a od toga je obezbeđeno 133 miliona. Najveći deo imovine fabrike, kao što su zgrade je pod hipotekom banaka.

Paraćinska Štofara, koja je bila jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u zemlji, počela je proizvodnju 1904. godine pod imenom "Fabrika vunenih tkanina Vlada Teokarević i kompanija".

Posle Drugog svetskog rata preimenovana je u Preduzeće za preradu vune "Branko Krsmanović".

Pre početka tranzicije, godišnje je proizvodila dva i po miliona metara tkanine od najkvalitetnije australijske vune, 350.000 komada konfekcijskih proizvoda i oko 170.000 komada trikotažnih odevnih predmeta. Više od 65 odsto proizvodnje je odlazilo na inostrano tržište.

Bila je licencirani partner Međunarodnog sekreterijata za vunu sa pravom da nosi zaštitni znak Woolmark. Deo nekadašnjeg giganta Industrije tekstila "Branko Krsmanović", koja je svojevremeno zapošljavala 2.000 do 3.000 radnika, kupila je italijanska firma "Dale karbonare", koja ju je zatim prodala poljskoj firmi "Tepisat".

Štofara je sa proizvodnjom prestala 2009. godine. U stečaj je otišla oktobra 2011. godine na zahtev velikog broja poverilaca, lokalne samouprave i oko 180 radnika koji su tužili fabriku za neisplaćene lične dohotke i imaju pravosnažna rešenja.

Bankrotstvo je proglašeno marta 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik