Potpisan Memorandum o otvaranju kogenerativnog postojenja na biomasu

Bez autora
Jul 10 2014

Dejan Vagner, predsednik Privremenog organa opštine Majdanpek i Maja Turković, direktorka kompanije „Atlas investments“ D.O.O. potpisdali su danas Memorandum o međusobnoj saradnji na izgradnji kogenerativnog postrojenja na drvnu biomasu u Majdanpeku. Prva grinfild investicija na teritoriji Majdanpeka vredna je 7 miliona evra, a u pitanju je kogenerativno postrojenje na drvnu biomasu, čiji je kapacitet 1 megavat električne energije i 1,2 megavat toplotne energije. Postojenje će biti u funkciji za godinu dana, a čelnici opštine Majdanpek njega vide kao pokretača razvoja poljoprivrede, sve u cilju diversifikacije i restrukturiranja privrede i otvaranja novih radnih mesta.

Potpisan Memorandum o otvaranju kogenerativnog postojenja na biomasuDejan Vagner, predsednik Privremenog organa opštine Majdanpek i Maja Turković, direktorka kompanije „Atlas investments“ D.O.O. potpisdali su danas Memorandum o međusobnoj saradnji na izgradnji kogenerativnog postrojenja na drvnu biomasu u Majdanpeku.

Prva grinfild investicija na teritoriji Majdanpeka vredna je 7 miliona evra, a u pitanju je kogenerativno postrojenje na drvnu biomasu, čiji je kapacitet 1 megavat električne energije i 1,2 megavat toplotne energije.

Postojenje će biti u funkciji za godinu dana, a čelnici opštine Majdanpek njega vide kao pokretača razvoja poljoprivrede, sve u cilju diversifikacije i restrukturiranja privrede i otvaranja novih radnih mesta.

- Ideja je da opština subvencioniše proizvodnju organske hrane i na taj način pomogne onima koji su zainteresovani za ovaj vid proizvodnje - rekao je Dejan Vagner, predsednik privremenog organa opštine.

Benefite ove investicije imaće i lokalna zajednica otvaranjem direktnih i indirektnih radnih mesta, kao i JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Srbijašume“ , vlasnici privatnih šuma i lokalne firme koje se bave ovom delatnošću.

- Bitno je što je to zelena energija i što je prijatljski nastrojena prema flori i fauni, što je posebno značajno jer se postrojenje gradi u zaštićenom području - ocenio je Srđan Stefanović, direktor JP „Nacionalni park Đerdap“. Predstavnici JP „NP Đerdap“ ocenili su takođe da će korišćenje manje vredne drvne biomase doprineti unapređenju šume i samog staništa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik