Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su 9,7 posto, najviše u EU

Bez autora
Jul 13 2014

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine pale za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle. Riječ je o najvećem padu cijena nekretnina u Europskoj uniji u tom tromjesečju. Na razini EU cijene kuća porasle su za 1 posto na godišnje i to je prvi rast cijena od sredine 2011., objavio je danas Eurostat. Kad je riječ o Hrvatskoj, cijene stambenih nekretnina na udaru su silaznog trenda od početka 2012. godine, a samo je u zadnjem tromjesečju 2013. zabilježen neznatan rast u odnosu na prethodno razdoblje, od 0,2 postotna boda. Cijene nekretnina lani su na godišnjoj razini padale i dvoznamenkastim stopama, a najviše u drugom kvartalu, kada su u odnosu na godinu prije pale 19,6 posto.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su 9,7 posto, najviše u EUCijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine pale za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle. Riječ je o najvećem padu cijena nekretnina u Europskoj uniji u tom tromjesečju.

Na razini EU cijene kuća porasle su za 1 posto na godišnje i to je prvi rast cijena od sredine 2011., objavio je danas Eurostat.

Kad je riječ o Hrvatskoj, cijene stambenih nekretnina na udaru su silaznog trenda od početka 2012. godine, a samo je u zadnjem tromjesečju 2013. zabilježen neznatan rast u odnosu na prethodno razdoblje, od 0,2 postotna boda. Cijene nekretnina lani su na godišnjoj razini padale i dvoznamenkastim stopama, a najviše u drugom kvartalu, kada su u odnosu na godinu prije pale 19,6 posto.

Uz takav trend, od svih zemalja Europske unije cijene stambenih nekretnina u četiri godine dosegnule su nižu razinu samo u Španjolskoj.

Indeks cijena stambenih nekretnima koji prati Eurostat uključuje sve stambene objekte, dakle i stanove i kuće, a referentna točka je 2010. godina, u kojoj je indeks bio 100. U prvom kvartalu 2013. godine indeks cijena stambenih nekretnina za Hrvatsku bio je 77,39, a za Španjolsku 70,75.

- Ovaj trend pada cijena nekretnina bio je očekivan. Budući da je na hrvatskom tržištu nekretnina već došlo do oporavka u segmentima uredskih prostora, hotelskih nekretnina i trgovačkih centara, naša su predviđanja da će i na tržištu stambenih nekretnina doći do oporavka i rasta potražnje već u drugom dijelu ove godine, a zasigurno iduće godine - ističe Vedrana Likan, generalna direktorica tvrtke Colliers International Hrvatska.

U posljednjem padu cijena stambenih nekretnina u prvom tromjesečju 2014. Hrvatsku slijede Slovenija, u kojoj su cijene kuća na godišnjoj razini pale 6,6 posto, i Cipar s padom od 5,7 posto. Najveći rast cijena, od čak 17,5 posto, bilježi Estonija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik