Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o privrednim društvima FBiH

Bez autora
Jul 24 2014

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu danas je usvojen Prijedlog zakona o privrednim društvima, koji je jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand-by aranžmanom s Međunarodnim montarnim fondom (MMF).Zakon o privrednim društvima u primjeni je od 1999. godine, od kada je pretrpio niz izmjena i dopuna, te se usvajanjem novog teksta Zakona o privrednim društvima FBiH otklanjaju svi postojeći nedostaci i omogućava modernizacija i unapređenje ovog propisa.

Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o privrednim društvima FBiHNa vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu danas je usvojen Prijedlog zakona o privrednim društvima, koji je jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand-by aranžmanom s Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

Zakon o privrednim društvima u primjeni je od 1999. godine, od kada je pretrpio niz izmjena i dopuna, te se usvajanjem novog teksta Zakona o privrednim društvima FBiH otklanjaju svi postojeći nedostaci i omogućava modernizacija i unapređenje ovog propisa.

Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

Tako će pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, kao i umanjeni troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije.

Novim odredbama Zakona umanjuje se radno opterećenje uposlenika nadležnih institucija.

Poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje što većeg broja investicija, kako domaćih, tako i stranih, kojima će biti podržan srednjoročni ekonomski rast, cilj je Zakona o privrednim društvima FBiH.

Ovaj veoma značajan zakon u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Evropskoj uniji još treba da podrži i Dom naroda Federalnog parlamenta da bi po objavljivanju u Službenim novinama mogao stupiti na snagu.

U nastavku vanredne sjednice poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik