Kapital Željeznica FBiH za devet godina smanjen za oko 600 miliona KM

Bez autora
Jul 27 2014

Gubici Željeznica FBiH se iz godine u godinu povećavaju, a kapital smanjuje, a što čini upitnim spososbonst društva da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, navodi se u izvještaju federalnih revizora o poslovanju Željeznica FBiH u 2013. godini. Ured za reviziju institucija FBiH ponovo je dao negativni mišljenje na finansijski izvještaj Željeznica FBiH. Reizvori upozoravaju da je društvo dovedeno u izuzetno tešku i složenu ekonomsku situaciju, obzirom da već dugi niz godina posluje u uslovima potpune nesolventnosti i nelikvidnosti, a što je posljedica neefikasnosti u radu i izostanka odgovornosti svih dosadašnjih uprava, pasivnog odnosa organa upravljanja, neblagovremenog rješavanja nagomilanih problema i višegodišnjih gubitaka, kao i nedovoljne i neadekvatne podrške većinskog vlasnika.

Kapital Željeznica FBiH za devet godina smanjen za oko 600 miliona KMGubici Željeznica FBiH se iz godine u godinu povećavaju, a kapital smanjuje, a što čini upitnim spososbonst društva da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, navodi se u izvještaju federalnih revizora o poslovanju Željeznica FBiH u 2013. godini, izvještava Indikator.ba.

Ured za reviziju institucija FBiH ponovo je dao negativni mišljenje na finansijski izvještaj Željeznica FBiH.

Reizvori upozoravaju da je društvo dovedeno u izuzetno tešku i složenu ekonomsku situaciju, obzirom da već dugi niz godina posluje u uslovima potpune nesolventnosti i nelikvidnosti, a što je posljedica neefikasnosti u radu i izostanka odgovornosti svih dosadašnjih uprava, pasivnog odnosa organa upravljanja, neblagovremenog rješavanja nagomilanih problema i višegodišnjih gubitaka, kao i nedovoljne i neadekvatne podrške većinskog vlasnika.

- Neizmirene obaveze na datum bilansa iznose 741.415.699 KM, i imaju tendenciju daljeg rasta, a značajan dio nekretnina je pod hipotekama. Gubici se iz godine u godinu povećavaju, a kapital smanjuje. Samo u prethodnih devet godina kapital je smanjen za 598.826.958 KM.

Sadašnje stanje, bez realnog osnova i stvorenih pretpostavki za iznalaženje adekvatnog rješenja u njegovom prevazilaženju i unapređenju poslovanja, upućuje na postojanje značajne neizvjesnosti u vezi sa njegovom sposobnošću da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, navode revizori.

Federalni revizori su upozorili na niz finansijskih transakcija i informacija u nekonsolidovanim finansijskim izvještajima Željeznica FBiH koje nisu usklađene sa odgovarajućim zakonskim i drugim propisima.

Najznačajniji ugovori, ugovori o nabavci dizel goriva za šinska vozila u 2013. godini, u vrijednosti od 3.643.480 KM, zaključeni su bez provedenih procedura i postupaka propisanih Zakonom o javnim nabavkama, njegovim provedbenim i vlastitim aktima, navode, između ostalog, revizori.

Takođe, nije izvršeno rezervisanje obračunatih kamata u iznosu od 15.480.128 KM, čime je postupljeno suprotno međunarodnim računovodstvenim standardima. Naime, navedene kamate su priznate Protokolom zaključenim između Društva i „C.I.O.S.“ d.o.o Zagreb od 9.9.2011. godine (koji je preuzeo potraživanja od Hrvatskih Željeznica Cargo), kojim je regulisan osnovni dug zajedno sa kamatama.

Usljed toga je akumulirani gubitak potcijenjen za iznos kamata.

Prilikom remonta pruge i zamjene gornjeg stroja na dionici Sarajevo - Čapljina - DG, koji je izvršen u periodu od 2009. do 2012. godine nije izvršeno isknjižavanje zamijenjenih dijelova na teret rashoda obračunskog perioda.

Revizori nisu mogli potvrditi ni iskazanu vrijednost kapitala, niti strukturu osnovnog kapitala.
Takođe, Uprava nije poduzela adekvatne mjere na zaštiti imovine, jer nije izvršila utuživanje kupaca za potraživanja starija od godinu dana, u iznosu najmanje od 733.462 KM, radi čega su zbog zastare isknjižena iz knjigovodstvenih evidencija.

Revizori su utvrdili da prilikom isplata plaća u 2013. godini, nisu uplaćivani doprinosi za PIO, zdravstvo i nezaposlenost, zbog čega dugovanja po ovom osnovu iznose 16.680.179 KM.

Željeznice FBiH su lani poslovale s neto gubitkom od 34,1 milion KM, nakon što su u 2012. godini ostvarile gubitak od 40,1 milion KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik