Svaka radnja ima drugu cenu

Bez autora
Jul 28 2014

Cene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada, već i od radnje do radnje istog maloprodajnog lanca. Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 50 odsto! Tako za kilogram junećeg mesa treba platiti od 449, koliko je u Užicu i Pančevu, do 619 dinara koliko ga plaćaju stanovnici Vranja. Svinjsko meso košta od 390 u Zrenjaninu do 500 dinara u Novom Pazaru, dok je teletina najjeftinija u Novom Pazaru gde košta 700, a najskuplja je u Kragujevcu i Pančevu gde cena iznosi 949 dinara, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Cena svežeg pilećeg mesa najniža je u Smederevu gde iznosi 220 dinara, a najviša u Užicu gde je potrošači plaćaju gotovo duplo više, čak 400 dinara. Kada je reč o rečnoj ribi, kilogram šarana je od 329 u Nišu do 449 dinara u Zaječaru.

Svaka radnja ima drugu cenuCene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada, već i od radnje do radnje istog maloprodajnog lanca. Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 50 odsto! Tako za kilogram junećeg mesa treba platiti od 449, koliko je u Užicu i Pančevu, do 619 dinara koliko ga plaćaju stanovnici Vranja.

- Svinjsko meso košta od 390 u Zrenjaninu do 500 dinara u Novom Pazaru, dok je teletina najjeftinija u Novom Pazaru gde košta 700, a najskuplja je u Kragujevcu i Pančevu gde cena iznosi 949 dinara - pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

- Cena svežeg pilećeg mesa najniža je u Smederevu gde iznosi 220 dinara, a najviša u Užicu gde je potrošači plaćaju gotovo duplo više, čak 400 dinara. Kada je reč o rečnoj ribi, kilogram šarana je od 329 u Nišu do 449 dinara u Zaječaru.

Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti. U zavisnosti od lokacije, odnosno kraja u kom žive, prodajne mreže, ali i kupovne moći, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca.

- Tako visoki rasponi u cenama istih namirnica znak su da ne funkcioniše tržište - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene, jer je ekonomska kriza donela i oštar pad prometa. Tako trgovački lanci postepeno usklađuju poslovanje sa standardom prosečnog potrošača.

Najdrastičnije razlike su kod cena svežeg mesa i prerađevina, ali i kod mlečnih prerađevina, ulja i masti. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Litarski jogurt može da se kupi za 69, ali i za 105 dinara, što je razlika od čak 52 odsto. Slično je i sa mlekom, čija cena varira za oko 35 odsto, ili od 70 do 95 dinara za litar. Brašno trenutno u trgovinama košta od 42 do 65 dinara. Litar suncokretovog ulja ima raspon od 89 do 121 dinar, koliko košta u pojedinim STR-ima. Značajne oscilacije su primetne i kod cena povrća i voća na zelenim tržnicama.

Kupus i jabuke

Cene povrća i voća drastično se razlikuju od grada do grada. Kilogram kupusa staje od 25, koliko je Leskovcu, do 50 dinara u Beogradu i Valjevu. Krompir košta od 35 u Kragujvecu, do 70 dinara u prestonici, a cena pasulja varira od 280 do 400 dinara za kilogram. Jabuke je najpovoljnije pazariti u Kraljevu, gde najčešće koštaju oko 40, a najskuplje u Beogradu, gde su okruglo 100 dinara!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik