Inspekcijska kontrola 66 građevinskih firmi

Bez autora
Aug 04 2014

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je Inspekcija rada, nakon prošlonedeljnog sastanka ministra Aleksandra Vulina sa predstavnicima građevinskih firmi o novim propisima iz oblasti radnog zakonodavstva, intenzivirala kontrole gradilišta.Po sprovedenoj kontroli 66 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima u Beogradu, zabranjen je rad na šest gradilišta, podneta je 21 prekršajna prijava i 22 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti.

Inspekcijska kontrola 66 građevinskih firmiMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je Inspekcija rada, nakon prošlonedeljnog sastanka ministra Aleksandra Vulina sa predstavnicima građevinskih firmi o novim propisima iz oblasti radnog zakonodavstva, intenzivirala kontrole gradilišta.

Po sprovedenoj kontroli 66 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima u Beogradu, zabranjen je rad na šest gradilišta, podneta je 21 prekršajna prijava i 22 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, i to neprijavljivanje početka rada na gradilištu, zaposleni nemaju adekvatnu opremu za bezbedan rad i nisu obavili redovne lekarske preglede, a na mnogim gradilištima ne postoji ni osnovni set za pružanje prve pomoći.

U oblasti radnih odnosa najviše prijava podneto je zbog angažovanja lica bez zaključenog ugovora o radu – rad na „crno“ i neisplate zarada (kašnjenje u isplati od jednog do nekoliko meseci), a na mestu rada većina poslodavaca nema ugovore o radu angažovanih radnika.

Na dva gradilišta zatečeno je 16 državljana Bugarske i 14 državljana Kine koji nisu imali prijave boravka i radne dozvole, objašnjava se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik