Rusi stalno naručuju još sira i mleka iz Šumadije

Bez autora
Aug 12 2014

Srbija bi mogla da profitira dok Zapad i Moskva međusobno uvode i pooštravaju sankcije. Rusi stalno traže dodatne količine mleka i sira iz Šumadije.Samo tokom protekla dva dana kragujevačkoj mlekari „Kuč kompani“ stiglo je 15 poziva od kupaca iz Rusije, koji naručuju dodatne količine njihovih mlečnih proizvoda. „Kuč kompani“, čiji je vlasnik Jezdimir Kuč, 2011. je dnevno prerađivala 50 tona mleka, sada prerađuje 70, a do kraja godine planira 110 tona zbog pojačanih narudžbina iz Rusije.

Rusi stalno naručuju još sira i mleka iz ŠumadijeSrbija bi mogla da profitira dok Zapad i Moskva međusobno uvode i pooštravaju sankcije.

Rusi stalno traže dodatne količine mleka i sira iz Šumadije. Samo tokom protekla dva dana kragujevačkoj mlekari „Kuč kompani“ stiglo je 15 poziva od kupaca iz Rusije, koji naručuju dodatne količine njihovih mlečnih proizvoda.

„Kuč kompani“, čiji je vlasnik Jezdimir Kuč, 2011. je dnevno prerađivala 50 tona mleka, sada prerađuje 70, a do kraja godine planira 110 tona zbog pojačanih narudžbina iz Rusije.

Kako kaže Mirjana Dugić iz pres službe mlekare „Kuč“, „dozvola za izvoz u Rusiju je dobijena 2011. a od tada je izvoz povećan tri puta“.

- Dosad smo prodavali 60 tona naših proizvoda mesečno Rusiji, ali su nam se za nekoliko dana javile i firme koje prerađuju mleko, kao i veliki trgovinski lanci iz te zemlje. Potrebni su im naši proizvodi, i zato smo povećali otkup mleka i broj radnika. Ono što Rusi najviše traže su sirni namazi, sir tipa feta, kao i poseban sitan sir pravljen po njihovom ukusu - kaže Dugić.

Kako saznajemo u Privrednoj komori Šumadije i Pomoravlja, „najveća šansa je u izvozu hrane, od mleka i prerađevina preko vina, do voća i povrća. Problem je što Rusi traže ogromne količine, ujednačen kvalitet i stroge rokove isporuke“.

Krajem avgusta „Kuč kompani“ posetiće komisija iz Rusije, da proveri kvalitet isporuka i eventualno ugovori dodatne poslove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik