Uvoz struje nas košta 400.000 evra dnevno

Bez autora
Aug 19 2014

Zbog štete od poplava i manjka uglja za TE “Nikola Tesla” Elektroprivreda Srbije dnevno uvozi struje za 400.000 evra. Od 15. maja kada je proglašena vanredna situacija do kraja jula EPS je nabavio 714 miliona kilovat-sati za 30,5 miliona evra.Prema podacima sa početka jula, struju smo kupovali od 24 kompanije po ceni koja se razlikovala i do 0,6 evrocenti po kilovat-satu. Tako smo svaki kWh od Elektroprivrede Republike Srpske dobijali po 3,85 evrocenti, a kod slovenačkog GEN-a plaćali smo 4,41...

Zbog štete od poplava i manjka uglja za TE “Nikola Tesla” Elektroprivreda Srbije dnevno uvozi struje za 400.000 evra.

Od 15. maja kada je proglašena vanredna situacija do kraja jula EPS je nabavio 714 miliona kilovat-sati za 30,5 miliona evra.

Prema podacima sa početka jula, struju smo kupovali od 24 kompanije po ceni koja se razlikovala i do 0,6 evrocenti po kilovat-satu. Tako smo svaki kWh od Elektroprivrede Republike Srpske dobijali po 3,85 evrocenti, a kod slovenačkog GEN-a plaćali smo 4,41, otkrili su za “Blic” u EPS-u.

Na pitanje koliko nam je još potrebno struje u EPS kažu da će uvoz tokom zime zavisiti od toga kojom brzinom se bude stabilizovala proizvodnja uglja u RB “Kolubara”, kao i od vremenskih prilika.

- Ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava - Zapadno polje” je prioritet. Tenderske ponude su otvorene, u toku je ocenjivanje i rezultati će biti saopšteni ovih dana - navode u EPS za “Blic” i podsećaju da je pokrenuta proizvodnja uglja na kopu Veliki Crljeni.

Nikola Nikolić, zamenik direktora konsultantske firme “Energy saving group”, kaže da „EPS plaća korektnu cenu za ovo doba godine“.

- Radili smo analizu tržišta u okruženju i zaključak je da je cena od oko četiri evrocenta sada prihvatljiva. Već od oktobra, novembra ona bi mogla da bude veća za 10 do 15 procenata - rekao je Nikolić za “Blic”.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da država opciju nastavka uvoza struje može da zameni uvozom uglja iz regiona.

- Restrikcije struje nisu opcija - kaže Antić.

Zalihe gasa dovoljne za tri meseca
Rezerve gasa u skladištu u Banatskom Dvoru mogu u slučaju krize da zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, potvrdio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

U skladištu “Banatski Dvor” ima 449 miliona kubnih metara gasa, do kraja avgusta moglo bi da bude i 470 miliona, što bi bio maksimum. Taj gas ne može da podmiri potrebe svih potrošača u vreme najveće zimske potrošnje, već samo prioritetne, dodao je Savić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik