Rashodi do 12 milijardi KM

Bez autora
Aug 20 2014

Ukupni javni rashodi na svim nivoima u BiH do kraja ove godine mogli bi da dostignu čak 12 milijardi KM, upozorila je Savjetodavna grupa Fiskalnog savjeta BiH. U Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH 2015 - 2017. godine, koji je nedavno usvojen, nadležnima u institucijama na nivou BiH, RS, FBiH i Brčko distriktu skreće se pažnja da bi ovakvim raspletom situacije na kraju godine nivo javne potrošnje premašio 40 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Ukupni rashodi do kraja godine trebalo bi tačno da iznose 11,92 milijarde KM, a u Fiskalnom savjetu BiH ističu da je prijeko potrebno da bude smanjen udio javne potrošnje i da već iduće godine padne ispod 40 odsto BDP-a. Nivo javne potrošnje, kao udio u BDP-u, treba smanjiti te uložiti dodatne napore kako bi bila promijenjena struktura javne potrošnje u pravcu jačanja kapitalnih investicija, a na teret smanjenja tekućih rashoda - navedeno je u Globalnom okviru...

Rashodi do 12 milijardi KMUkupni javni rashodi na svim nivoima u BiH do kraja ove godine mogli bi da dostignu čak 12 milijardi KM, upozorila je Savjetodavna grupa Fiskalnog savjeta BiH.

U Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH 2015 - 2017. godine, koji je nedavno usvojen, nadležnima u institucijama na nivou BiH, RS, FBiH i Brčko distriktu skreće se pažnja da bi ovakvim raspletom situacije na kraju godine nivo javne potrošnje premašio 40 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Rashodi
Ukupni rashodi do kraja godine trebalo bi tačno da iznose 11,92 milijarde KM, a u Fiskalnom savjetu BiH ističu da je prijeko potrebno da bude smanjen udio javne potrošnje i da već iduće godine padne ispod 40 odsto BDP-a.

- Nivo javne potrošnje, kao udio u BDP-u, treba smanjiti te uložiti dodatne napore kako bi bila promijenjena struktura javne potrošnje u pravcu jačanja kapitalnih investicija, a na teret smanjenja tekućih rashoda - navedeno je u Globalnom okviru.

Najviše novca na svim nivoima u BiH se, prema podacima iz tog dokumenta, troši na bruto plate i naknade zaposlenih, a za ovim izdacima ne ostaju mnogo ni sredstva koja se svake godine izdvajaju za materijal i razne druge usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik