Nakon 40 godina čekanja kreće jedna od najvažnijih investicija u Hrvatskoj

Bez autora
Aug 26 2014

Nakon punih 40 godina čekanja, nazire se početak radova na projektu Senj-Kosinj, najvećoj investiciji Hrvatske elektroprivrede, ali i jednoj od najvažnijih ulaganja u Hrvatskoj općenito. Radi se o golemom energetsko-vodozaštitnom projektu koji, među ostalim, podrazumijeva gradnju dva akumulacijska jezera, gradnju dvije nove elektrane, rekonstrukciju jedne postojeće, te gradnju novog 13,5 kilometara dugog tunela kroz Velebit. Ipak, ključni dio projekta podizanje je golemog akumulacijskog jezera na širem području sela Gornji Kosinj, u općini Kosinj. Da bi to jezero bilo izgrađeno, gornji Kosinj i cijeli niz okolnih zaseoka, zajedno sa svim objektima morat će biti iseljeni, te potopljeni...

Nakon punih 40 godina čekanja, nazire se početak radova na projektu Senj-Kosinj, najvećoj investiciji Hrvatske elektroprivrede, ali i jednoj od najvažnijih ulaganja u Hrvatskoj općenito.

Radi se o golemom energetsko-vodozaštitnom projektu koji, među ostalim, podrazumijeva gradnju dva akumulacijska jezera, gradnju dvije nove elektrane, rekonstrukciju jedne postojeće, te gradnju novog 13,5 kilometara dugog tunela kroz Velebit. Ipak, ključni dio projekta podizanje je golemog akumulacijskog jezera na širem području sela Gornji Kosinj, u općini Kosinj. 

Izvlaštenje privatnih nekretnina
Da bi to jezero bilo izgrađeno, gornji Kosinj i cijeli niz okolnih zaseoka, zajedno sa svim objektima morat će biti iseljeni, te potopljeni. Utoliko, radi se o možda najvećoj intervenciji u hrvatski nacionalni prostor od neovisnosti naovamo, a kao takav projekt će neosporno biti dobar test nove Vladine regulative s ciljem poboljšanja investicijske klime u državi. U kontekstu utjecaja na okoliš i društvo hidroenergetski sustav Kosinj-Senj, kako se projekt službeno zove, projekt nesumnjivo je najkompleksniji projekt u državi. Naime, projekt podrazumijeva izvlaštenje privatnih nekretnina, obeštećenje 100-tinjak obitelji koje danas žive u Temeljem projekta, a poplavljena bi trebala biti katolička crkva Sv.Antuna u Gornjem Kosinju, obližnje katoličko groblje, kao i hram Rođenja Presvete Bogorodice u selu Mlakve, te Spomen kosturnica s ostacima 286 građana srpske nacionalnosti ubijenih u 2. svjetskom ratu.

Ti objekti morali bi biti premješteni na novu lokaciju, no zasad je nejasno gdje će to biti. Ipak, bez obzira na veliki opseg investicije, nema sumnje kako će investitora zainteresiranih za HEP-ovu investiciju biti. Već odavno se u javnosti spekulira o interesu rovinjske Adris Grupe za ovaj projekt, no iz stručnih kuloara još barem tri velike europske energetske kompanije, među kojima i njemački RWE, zainteresirane su za ovaj projekt. Interes stranaca za ovaj projekt razumljiv je s obzirom na to da većina europskih elektroenergetskih kompanija posljednjih godina pokušava povećati udjel hidroenergije u svom proizvodnom portfelju, no ponajprije on je odraz potencijalno golemog profita koji bi se realizacijom ovog projekta mogao ostvariti. Naime, gradnjom ovih objekata količina proizvedene energije povećala bi se s dosadašnjih 1050 na oko 1400 gigavatsati, no, što je najvažnije, umjesto dosadašnje bazne energije hidroenergetski sustav Senj postao bi vršni proizvođač.

Za razliku od baznih elektrana koje funkcioniraju tako da cijelo vrijeme proizvode energiju jednake snage, bez mogućnosti da je privremeno smanje ili povećaju, vršne elektrane imaju upravo takvu mogućnost. Kako je temeljni uvjet stabilnosti elektroenergetskog sustava to da potrošnja energije u svakom trenutku odgovara potrošnji, upravo su vršne elektrane ključne za održavanje te stabilnosti jer mogu zadovoljavati nagle poraste potražnje koji se događaju svakog dana, ali i sezonski zbog ekstremnih klimatskih uvjeta. pravo zbog toga vršna je energija znatno skuplja - u pravilu dva do četiri puta - od bazne energije.

Rok povrata pet godina 
Upravo u toj činjenici krije se ekstremna profitabilnost projekta Senj-Kosinj jer bi se nakon njegove realizacije umjesto 1,050.000 megavatsati bazne energije proizvodilo 1,400.000 vršne energije. Prema procjeni koja se može pronaći u lanjskom zborniku radova Hrvatske komore inženjera građevinarstva, uz cijenu od 100 eura po megavatsatu vršne energije, vrijednost godišnje energije proizvedene u senjskom sustavu iznosila bi oko 140 milijuna eura. Ako se zna da je procijenjena vrijednost investicije oko 600 milijuna eura, ispada da je rok povrata kraći od pet godina.

Kako je radni vijek elektrane do većeg remonta barem 30-ak godina, njezin bi vlasnik u tom razdoblju mogao, računajući i neke nepredviđene troškove, ostvariti čisti profit od barem tri milijarde eura. Te brojke valja uzeti s dozom opreza, prvenstveno zato što je u posljednje vrijeme cijena energije na europskim burzama iznimno niska, a diferencijal između cijene bazne i vršne energije smanjen. Ipak, i u takvim okolnostima HEP-ov projekt bit će jedan je od najatraktivnijih projekata te vrste u Europi trenutno. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik