Nemačke investicije - recept za uspeh

Bez autora
Aug 27 2014

Fokus srpske politike i ekonomije u naredna dva dana seli se u Berlin – na konferenciju koju organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel. Srbija će pokušati da privuče što više nemačkih investicija. Nemačke investitore u Privrednoj komori opisuju kao one koji su došli da – ostanu. Nemačka se i do sada nalazila na samom vrhu liste zemalja koje ulažu u Srbiji. Od polja nadomak Inđije do nemačke fabrike – za šest meseci. Toliko je trebalo da pre sedam godina nikne fabrika građevinskih lepkova, a zajedno sa njom, rastao je i broj njenih radnika. Ja sam ovde počeo da radim kao običan radnik i onda sam napredovao – sad sam trenutno poslovođa praškaste proizvodnje. A tih sedam godina nikad nije bilo dosadno – uvek je energično, kaže Dragan Janković, poslovođa u "Henkel Cerezitu"...

Fokus srpske politike i ekonomije u naredna dva dana seli se u Berlin – na konferenciju koju organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel. Srbija će pokušati da privuče što više nemačkih investicija. Nemačke investitore u Privrednoj komori opisuju kao one koji su došli da – ostanu.

Nemačka se i do sada nalazila na samom vrhu liste zemalja koje ulažu u Srbiji.

Od polja nadomak Inđije do nemačke fabrike – za šest meseci. Toliko je trebalo da pre sedam godina nikne fabrika građevinskih lepkova, a zajedno sa njom, rastao je i broj njenih radnika.

"Ja sam ovde počeo da radim kao običan radnik i onda sam napredovao – sad sam trenutno poslovođa praškaste proizvodnje. A tih sedam godina nikad nije bilo dosadno – uvek je energično", kaže Dragan Janković, poslovođa u "Henkel Cerezitu". 

Energični su i poslodavci – traže uvek više, a procenat uspešnosti je javan. Dragan kaže i da su nagrade i bonusi redovna pojava. Zbog toga je srušena predrasuda da su Srbi dobri radnici samo kao gastarbajteri.

"Raditi za Nemca – to ti je redovna plata, redovni godišnji odmori, sve normalno. Kao što Nemac ima u Nemačkoj tako mi imamo u Srbiji", ističe Janković.

Tako je u proizvodnu halu došlo i poštansko sanduče u koje radnici ubacuju svoje ideje o tome kako do boljeg učinka. Za rukovodstvo – to je recept za uspeh.

"Ako u Srbiju dođete sa dobrom, kvalitetnom kompanijom, postavkom, sistemom, proizvodima i inovativnim pristupom tržištu i ulaganju u ljude, ljudi ovde to apsolutno prepoznaju i spremni su posvetiti se radu za kompaniju. Zaista se nemački investitori u Srbiji osećaju kao domaćini", kaže Mislav Smolčić iz kompanije "Henkel Srbija".

Anketa Delegacije nemačke privrede u Srbiji pokazala je da dve trećine nemačkih kompanija ne očekuje povoljnije stanje u privredi, ali bi svako drugo nemačko preduzeće u Srbiji rado povećalo broj zaposlenih.

U Srbiji posluje 370 nemačkih firmi koje zapošljavaju oko 25.000 radnika. Međutim, možda najbolja reklama za Srbiju je podatak da bi čak 92 odsto tih firmi ponovo ovde investiralo. 

U Privrednoj komori, nemačke investitore opisuju kao one koji su došli da – ostanu.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da smo pomoću svake nemačke investicije podigli tehnološki nivo same srpske industrije i privrede.

"Veoma je važno i da su nosioci našeg izvoza u EU upravo nemačke i italijanske kompanije. Ono što je za njih u ovom trenutku veoma interesantno jeste rudarstvo i energetika, infrastrukturni projekti i poljoprivreda i prehrambena industrija", rekao je Vesović.

Vesović kaže da su nemački investitori ozbiljne i velike kompanije koje dođu sa jasnim zahtevima prema državi i kada se jednom odluče da investiraju – ne odustaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik