Skoro sve što proizvedu izvezu u Njemačku, Austriju i Češku

Bez autora
Aug 28 2014

Travnička GS Tvornica mašina (Global Sourcing) među najboljim je primjerima uspješne privatizacije u BiH i kompanija koja svake godine postiže sve bolje rezultate. Njen proizvodni asortiman čine zavarene konstrukcije s mehaničkom obradom ili bez nje. Mlade snage Ovom izuzetno uspješnom firmom rukovodi direktorica Snježana Kopruner, koja se prisjetila teških početaka privatizacije tada uništene firme. Kada smo prije deset godina preuzeli kompaniju, ona je imala 52 zaposlena i radila sa 800.000 KM. Bila je kao ruševina. Ipak, okupili smo mlade snage i iskoristili iskustvo starijih zaposlenika i uspjeli smo uz pomoć naših poslovnih partnera. Najveću krizu imali smo 2009. godine u doba svjetske recesije. Poslije smo krenuli naprijed i prošle godine smo poslovali s više od 14.000.000 KM i investirali više od milion KM uz 150 zaposlenih. Ove godine očekujemo promet od 18 miliona KM, a trenutno imamo blizu 200 radnika. Skoro 95 posto proizvoda izvozimo u Njemačku, Austriju i Češku - navodi Kopruner...

Travnička GS Tvornica mašina (Global Sourcing) među najboljim je primjerima uspješne privatizacije u BiH i kompanija koja svake godine postiže sve bolje rezultate.

Njen proizvodni asortiman čine zavarene konstrukcije s mehaničkom obradom ili bez nje.

Mlade snage
Ovom izuzetno uspješnom firmom rukovodi direktorica Snježana Kopruner, koja se prisjetila teških početaka privatizacije tada uništene firme. 

- Kada smo prije deset godina preuzeli kompaniju, ona je imala 52 zaposlena i radila sa 800.000 KM. Bila je kao ruševina. Ipak, okupili smo mlade snage i iskoristili iskustvo starijih zaposlenika i uspjeli smo uz pomoć naših poslovnih partnera.

Najveću krizu imali smo 2009. godine u doba svjetske recesije. Poslije smo krenuli naprijed i prošle godine smo poslovali s više od 14.000.000 KM i investirali više od milion KM uz 150 zaposlenih. Ove godine očekujemo promet od 18 miliona KM, a trenutno imamo blizu 200 radnika. Skoro 95 posto proizvoda izvozimo u Njemačku, Austriju i Češku - navodi Kopruner.

Ulaskom u vlasništvo, "Global Sourcing" uložio je tri miliona KM i zaposlio još 52 osobe, što je bilo dvostruko više od predviđenog ugovorom. Zahvaljujući pomoći Austrijske agencije za razvoj, uveli su standarde za zavarivanje te sklopili ugovor s njemačkim željeznicama.

Nova hala
Posebno zanimljiv projekt je početak proizvodnje ramova za luksuzne bicikle. 

- Istražujući tržište, naša firma u Njemačkoj došla je do saznanja da je to segment koji u EU nije dobro pokriven. To je bio razlog što smo krenuli u proizvodnju nešto neobičnijih luksuznih bicikala. Na putu smo razvoja električnih bicikala s kojima bismo trebali izaći na tržište najkasnije do kraja iduće godine - rekla je Kopruner.

U okviru kompanije posluje i štamparija "GS print", koja je trenutno usmjerena na proizvodnju kartonske ambalaže za "Siemens" te štampanje predškolskog i školskog materijala. U posljednje dvije godine uložili su 2,6 milion KM, a do kraja ove godine u krugu fabrike završit će gradnju nove hale površine 1.160 kvadrata.

Nedostatak kadra
Kopruner ima primjedbe na nepotrebno kompliciran sistem pomoći privrednicima u BiH.

- Imamo mnogo problema sa sistemom povratka PDV-a izvoznicima na koji čekamo po šest mjeseci, što blokira našu likvidnost. Tu su i komplikacije na bh. carinama prilikom izvoza. Veliki problem predstavlja nedostatak potrebnog kvalificiranog kadra - govori ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik