Sve banke u plusu, samo Prva u minusu

Bez autora
Aug 29 2014

Bankarski sektor, prema poslednjim izvještajima dostavljenim Centralnoj banci (CBCG), na kraju juna na nivou sistema zabilježio je pozitivan finansijski rezultat od 14,24 miliona eura što je za 4,6 miliona više u odnosu na kraj marta kada je ostvarena dobit od 9,6 miliona eura. Od 11 banaka njih deset je u prvoj polovini godine imalo dobit od 14,6 miliona eura, dok je u minusu bila samo Prva banka sa 368 hiljada eura. Prva banka, čiji je najveći akcionar brat premijera Mila Đukanovića, Aco Đukanović, negativno posluje od početka godine. Na kraju marta bila je u minusu od 697 hiljada eura. Najveći profit za pola godine od 4,6 miliona eura ostvarila je NLB Montenegrobanka, zatim je slijede Erste banka sa 2,9 miliona, Sosiete Ženeral Montenegro 2,3 miliona, Crnogorska komercijalna banka dva miliona, Hipotekarna 1,4 miliona, Komercijalna milion eura...

Bankarski sektor, prema poslednjim izvještajima dostavljenim Centralnoj banci (CBCG), na kraju juna na nivou sistema zabilježio je pozitivan finansijski rezultat od 14,24 miliona eura što je za 4,6 miliona više u odnosu na kraj marta kada je ostvarena dobit od 9,6 miliona eura.

Od 11 banaka njih deset je u prvoj polovini godine imalo dobit od 14,6 miliona eura, dok je u minusu bila samo Prva banka sa 368 hiljada eura.

Prva banka, čiji je najveći akcionar brat premijera Mila Đukanovića, Aco Đukanović, negativno posluje od početka godine. Na kraju marta bila je u minusu od 697 hiljada eura.

Najveći profit za pola godine od 4,6 miliona eura ostvarila je NLB Montenegrobanka, zatim je slijede Erste banka sa 2,9 miliona, Sosiete Ženeral Montenegro 2,3 miliona, Crnogorska komercijalna banka dva miliona, Hipotekarna 1,4 miliona, Komercijalna milion eura...

Pozitivno su poslovale Hipo Alpe Adria banka sa 217 hiljada eura, Atlas 135 hiljada, Universal kapital 57 hiljada i Invest banka Montenegro šest hiljada eura.

Banke su na kraju juna kod CBCG po osnovu obavezne rezerve (koju izdvajaju za odobrene kredite) imale 197,9 miliona eura što je za 10,7 miliona više u odnosu na uporedni godišnji period.

Ukupan kapital banaka je na kraju juna tekuće godine iznosio 428,1 milion eura i bilježi od 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Prema podacima CBCG, bankarski sektor je na kraju juna imao 2,37 milijardi odobrenih kredita što je pad od 3,3 odsto na godišnjm nivou, dok su za isti period depoziti bili 2,14 milijardi i bilježe rast od 6,8 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Banke su na nivu sistema prošle godine ostvarile pozitivan rezultat od pet miliona eura

Negativno su prošlu godinu završile NLB Montenegrobanka, Hipo Alpe Adria i Atlas banka u ukupnom iznosu od oko 17,34 miliona

Preostalih osam banaka (Crnogorka komercijalna, Erste, Sosiježe Ženeral, First financijal, budvanska Komercijalna, Hipotekarna, Invest i Prva banka) zajedno su ostvarile pozitivan rezultat od oko 22,3 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik