Riječka rafinerija počinje s proizvodnjom početkom rujna

Bez autora
Aug 29 2014

Rafinerija nafte Rijeka počet će s proizvodnjom početkom rujna, a šteta uzrokovana požarom na postrojenju atmosferske destilacije 17. kolovoza procjenjuje se na 750.000 kuna, izvijestili su iz Ine. Rezultati očevida potvrdili da je uzrok požara propuštanje atmosferskog ostatka na drenažnom čepu kućišta jedne od pumpi, nakon čega je uslijedilo samozapaljenje atmosferskog ostatka. Uzrok popuštanja čepa je oštećenje navoja na kućištu, najvjerojatnije uzrokovano korozijom. Pri redovitom održavanju pumpe, kojeg je dio obavljen u kolovozu ove godine, nisu zabilježena bilo kakva odstupanja stanja opreme koje bi ukazivala na potencijalnu opasnost. Iz Ine ističu kako je, sukladno analizi Inspekcije zaštite okoliša, koja je izvršena 18. kolovoza, vidljivo da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za jedan mjereni parametar...

Rafinerija nafte Rijeka počet će s proizvodnjom početkom rujna, a šteta uzrokovana požarom na postrojenju atmosferske destilacije 17. kolovoza procjenjuje se na 750.000 kuna, izvijestili su iz Ine. 

Rezultati očevida potvrdili da je uzrok požara propuštanje atmosferskog ostatka na drenažnom čepu kućišta jedne od pumpi, nakon čega je uslijedilo samozapaljenje atmosferskog ostatka. Uzrok popuštanja čepa je oštećenje navoja na kućištu, najvjerojatnije uzrokovano korozijom. Pri redovitom održavanju pumpe, kojeg je dio obavljen u kolovozu ove godine, nisu zabilježena bilo kakva odstupanja stanja opreme koje bi ukazivala na potencijalnu opasnost.

Iz Ine ističu kako je, sukladno analizi Inspekcije zaštite okoliša, koja je izvršena 18. kolovoza, vidljivo da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za jedan mjereni parametar. Posljedica požara je neznatno onečišćenje tla oko sustava zahvaćenog vatrom, a koje je prikupljeno i zbrinuto putem ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada.

Nakon analize požara, Rafinerija nafte Rijeka usvojila je mjere za poboljšanje sustava i sigurnosti, kao što su unaprjeđenje zaštite od korozije, unaprjeđenje programa ispitivanja ispravnosti pumpi i dodatno unapređenje suradnje s Javnom vatrogasnom postrojbom Primorsko-goranske županije. 

Također iz Ine podsjećaju da opskrba tržišta Ininim gorivima ni na koji način nije bila ugrožena tim incidentom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik