Rekordan rod kukuruza, a ratari na gubitku

Bez autora
Sep 02 2014

Nakon prognoza da nas ove godine očekuje rekordan rod kukuruza, između sedam i osam miliona tona, što je najviše u protekle dve decenije, procene su da izvoz žutog zrna u narednoj ekonomskoj godini može dostići do sada nezabeležen rekord, odnosno i do tri miliona tona. Izvoz će možda biti rekordan, ali je izvesno da će kreatori rekordnog roda, odnosno proizvođači, zbog izvesno niske otkupne cene biti na gubitku. Rekordan rod najmasovnije žitarice očekuje se i u svetu što može biti ograničavajući faktor za izvoznike, smatra direktor Produktne berze Žarko Galetin. Kako je objasnio, zbog toga što se koristi ne samo kao hrana za stoku, već i u energetici i farmaciji, kukuruz ima najdinamičniji rast cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda i to je izazov za trgovce koji se naveliko pripremaju za izvozne poslove.

Rekordan rod kukuruza, a ratari na gubitkuNakon prognoza da nas ove godine očekuje rekordan rod kukuruza, između sedam i osam miliona tona, što je najviše u protekle dve decenije, procene su da izvoz žutog zrna u narednoj ekonomskoj godini može dostići do sada nezabeležen rekord, odnosno i do tri miliona tona. Izvoz će možda biti rekordan, ali je izvesno da će kreatori rekordnog roda, odnosno proizvođači, zbog izvesno niske otkupne cene biti na gubitku.

Rekordan rod najmasovnije žitarice očekuje se i u svetu što može biti ograničavajući faktor za izvoznike, smatra direktor Produktne berze Žarko Galetin.

Kako je objasnio, zbog toga što se koristi ne samo kao hrana za stoku, već i u energetici i farmaciji, kukuruz ima najdinamičniji rast cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda i to je izazov za trgovce koji se naveliko pripremaju za izvozne poslove.

"Dobro je što su naši izvoznici povratili izgubljeno tržište od pre dve godine kada smo imali problem sa aflatoksinom i kvalitetom kukuruza, što daje nadu da će ta ogromna količina moći da se plasira na međunarodno tržište", rekao je za RTV Galetin.

Priča o potencijalnom, aposolutnom rekordu u izvozu kukuruza uporedo ide sa pričom da bi rusko tržište moglo da 'proguta' ogromne količine svežeg mesa iz Srbije.

S druge strane, ratari i stočari iz Kuzmina tvrde da je Srbija u poslednje tri godine povećala ne izvoz, nego uvoz svinjetine za 300 odsto.

Oni se raduju dobrom rodu, ali se i pitaju po ko zna koji put zašto se izvozi samo sirovina.

Veliki proizvođač svinja Draško Danilović ističe da je ovo šansa da se uveća stočarska proizvodnja.

"Potrebno je aktivirati i fabrike za preradu kukuruza, jer imamo i stručnjake i pogone. Srbija ima samo dva proizvoda od kukuruza, dok ih u svetu ima preko stotinu. Nije nam izvoz svo bogatstvo", kaže Danilović i dodaje da već naredne godine može se desiti da kukuruza nemamo ni za vlastite potrebe .

Žuto kukuruzno zrno iz Srbije, zbog svog kvaliteta, imaće i u narednoj poslovnoj godini kupce na međunarodnoj pijaci.

Zbog ukrajinske krize moguće je da će svetsku cenu uvećati i takozvana marža rizika, što je još jedna šansa da trgovci uvećaju profit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik