Kod snabdevača po struju

Bez autora
Sep 02 2014

Kao i u Srbiji, tržište električne energije će od 1. januara naredne godine u potpunosti biti otvoreno i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U Sloveniji i Hrvatskoj ono je već u potpunosti liberalizovano pa u tim zemljama i domaćinstva i mali potrošači već mogu da biraju snabdevača strujom. Kupci u Sloveniji već poprilično dugo poznaju pravila igre na tržištu. Posle privrede, domaćinstva unazad pet godina mogu da odlučuju kod kog će snabdevača. Konkurencija je, kako pravila tržišta nalažu, 2009. donela nižu cenu kilovat sata, ali i neke druge povoljnosti - recimo, garantovan rok do kog struja neće poskupeti ili besplatan prvi račun. Na slovenačkom tržištu za kupce se nadmeće pet firmi u sastavu elektrodistributivnih preduzeća - Elektro energija, Energija plus, Elektro Celje Energija, Elektro Gorenjska prodaja, E3, zatim Petrol, GEN-I i još nekoliko malih snabdevača usmerenih samo na određene segmente kupaca.

Kod snabdevača po strujuKao i u Srbiji, tržište električne energije će od 1. januara naredne godine u potpunosti biti otvoreno i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U Sloveniji i Hrvatskoj ono je već u potpunosti liberalizovano pa u tim zemljama i domaćinstva i mali potrošači već mogu da biraju snabdevača strujom.

Kupci u Sloveniji već poprilično dugo poznaju pravila igre na tržištu. Posle privrede, domaćinstva unazad pet godina mogu da odlučuju kod kog će snabdevača. Konkurencija je, kako pravila tržišta nalažu, 2009. donela nižu cenu kilovat sata, ali i neke druge povoljnosti - recimo, garantovan rok do kog struja neće poskupeti ili besplatan prvi račun. Na slovenačkom tržištu za kupce se nadmeće pet firmi u sastavu elektrodistributivnih preduzeća - Elektro energija, Energija plus, Elektro Celje Energija, Elektro Gorenjska prodaja, E3, zatim Petrol, GEN-I i još nekoliko malih snabdevača usmerenih samo na određene segmente kupaca.

Pre nešto više od godinu dana nižu cenu kilovat sata od one po kojoj je struju prodavala hrvatska elektroprivreda, domaćinstvima i malim potrošačima u toj zemlji ponudili su GEN-I i RWE, pa je i HEP, da bi zadržao kupce, morao da koriguje cenovnike. Popriličnu pažnju javnosti izazvao je lanjski odlazak 35 hrvatskih ministarstava i kancelarija državne uprave HEP-ovoj konkurenciji na tržištu. Ugovor o dvogodišnjem snabdevanju električnom energijom oni su, posle raspisanog tendera, potpisali sa kompanijom GEN-I. Na hrvatskom tržištu sada, inače, posluju HEP, GEN-I, RWE energija, Proenerdži, NOX grupa, Rudnap, Hrvatski Telekom, Korlea i Petrol.

Svi kupci osim domaćinstava u Makedoniji su, kako za naš list kažu u njihovoj Regulatornoj komisiji za energetiku, na tržištu od aprila ove godine. Od tog datuma 222 veće kompanije i institucije, kojima se naknadno pridružilo još jedanaest većih kupaca, može da bira da li će struju da kupuje kod jednog od devet licenciranih snabdevača ili kod trgovaca električnom energijom. Od prvog januara će im se na tržištu pridružiti mali potrošači i domaćinstva. Oni koji se odluče za nekog od licenciranih snabdevača na tržištu, na kome cene nisu regulisane, najkasnije do sredine novembra sa njim treba da zaključe ugovor. Domaćinstva i male potrošače koji to ne urade, po regulisanim cenama nastaviće da snabdeva dosadašnji snabdevač.

Za sve kupce, osim za domaćinstva, tržište električne energije u Crnoj Gori otvoreno je 2009. godine. Od naredne godine će svi, uključujući i domaćinstva, postati kvalifikovani kupci, što znači da će imati pravo da sami biraju snabdevača. Licencu za snabdevanje u ovom trenutku, uz EPCG Snabdevanje, ima i Montenegro Bonus, koji snabdeva podgorički Kombinat aluminijuma, ali on ne pokazuje nameru da delatnost proširi i na druge kategorije potrošnje.

- Teško je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje da li će tržište odmah biti otvoreno u potpunosti ili će njegovo otvaranje teći postepeno. Formalno gledano, tržište će biti potpuno otvoreno, a suštinski zavisiće od određenih okolnosti koje se sada ne mogu precizno definisati. Jedan od razloga je što drugi snabdevači u ovom trenutku teško mogu da ponude energiju po cenama nižim od cene iz domaćih izvora a da pritom ostvare i željeni profit. Osim toga, verovatno veličina tržišta i struktura potrošača u Crnoj Gori, bar za sada, nisu atraktivni za kompanije sa velikim iskustvom na međunarodnom tržištu. No, stvari se menjaju i treba sačekati, jer su takvi snabdevači odavno prisutni u Sloveniji, a već su počeli da se javljaju u Hrvatskoj i Srbiji - kažu za Danas u Regulatornoj agenciji za energetiku Crne Gore dodajući da je RAE još pre dve godine počela sa usklađivanjem cene energije domaćih proizvođača sa onima na berzi tako da sa otvaranjem tržišta ne očekuju nagle skokove cene struje.

Domaćinstva će i u Bosni i Hercegovini 1. januara izaći na tržište, a biće da taj datum čeka i većina tamošnjih velikih potrošača.

Iako svi kupci, osim domaćinstava, već niz godina imaju mogućnost da struju kupuju na tržištu, do sada to pravo niko u Republici Srpskoj nije iskoristio. Kvalifikovani kupci su do 1. jula 2012. snabdevani kao tarifni a od tog datuma do isteka ove godine kilovat sate mogu da kupuju od javnog, odnosno, rezervnog snabdevača, po cenama koje on utvrdi. Od sledeće godine ovi kupci će imati obavezu da struju sami kupuju na tržištu.

- Posle 1. januara 2015, svi kvalifikovani kupci, osim malih potrošača i domaćinstava, kupovaće električnu energiju isključivo na otvorenom tržištu i zaključivati ugovore sa snabdevačem koga izaberu. Domaćinstva ili mali kupci koji ne izaberu snabdevača imaće pravo da kupuju električnu energiju od javnog snabdevača, odnosno, da se snabdevaju električnom energijom standardnog kvaliteta po ekonomski opravdanim, lako i jasno uporedivim i transparentnim cenama - kažu za naš list u Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske.

Slična situacija će od 1. januara biti i u Srbiji - tržište se otvara u potpunosti, domaćinstva i mali kupci će moći da biraju između javnog snabdevanja i ponude drugih licenciranih snabdevača, a veliki kupci već vagaju od koga da kupe struju na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik