Arapi ulažu 5 milijardi dolara

Bez autora
Sep 04 2014

Velika banka - Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u naredne tri godine uložiće u Srbiju pet milijardi dolara. Nakon preliminarne, koja je već verifikovana sredinom prošlog meseca, uskoro će dobiti i konačnu dozvolu za rad. Planovi ove banke su veoma ambiciozni, iako neće u prve dve godine poslovati sa stanovništvom. Mirabank će poslovati po pravilima koja važe u Srbiji. Ovo je u sredu najavila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, posle sastanka u Savezu ekonomista, i istakla da su očekivanja bankara iz Emirata velika, a da su naša realna. Mirabank je trenutno u fazi kompletiranja izvršnog i upravnog odbora. Pomoći ćemo im da se kao i sve druge banke prilagode ovom tržištu i da od toga pre svega korist ima privreda, istakla je guverner naše centralne banke.

Arapi ulažu 5 milijardi dolaraVelika banka - Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u naredne tri godine uložiće u Srbiju pet milijardi dolara. Nakon preliminarne, koja je već verifikovana sredinom prošlog meseca, uskoro će dobiti i konačnu dozvolu za rad. Planovi ove banke su veoma ambiciozni, iako neće u prve dve godine poslovati sa stanovništvom. Mirabank će poslovati po pravilima koja važe u Srbiji.

Ovo je u sredu najavila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, posle sastanka u Savezu ekonomista, i istakla da su očekivanja bankara iz Emirata velika, a da su naša realna.

- Mirabank je trenutno u fazi kompletiranja izvršnog i upravnog odbora - istakla je guverner naše centralne banke. - Pomoći ćemo im da se kao i sve druge banke prilagode ovom tržištu i da od toga pre svega korist ima privreda.

Inače, preliminarnu dozvolu Narodna banka Srbije je izdala Mirabank banci 14. avgusta ove godine. Od 2008. godine ovo je prva i najveća grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije. Mirabank posluje u velikom sistemu Rojal grupe, čije je sedište u Abu Dabiju. Ona je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Posluje gotovo u celom svetu, u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike, Južne Amerike. Čini je oko 80 velikih, malih i srednjih preduzeća i zapošljava više od 15.000 ljudi na međunarodnom nivou. Rojal grupa ulaže u različite kompanije i javna preduzeća u sektorima koji uključuju finansije, proizvodnju, nepokretnosti, ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i medije.

Inače, Jorgovanka Tabaković i Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista, u sredu su razgovarali sa predstavnicima banaka, privrednicima i ekonomistima naše zemlje. Posebno se govorilo o nenaplativim kreditima koji su bolna tačka i bankara i privrednika, ali i o mnogim drugim gorućim problemima.

- Svi smo svesni trenutka u kome je Srbija i nema vremena za gubljenje - istakla je guverner NBS.

- Koordinacija između monetarne i fiskalne politike mora da postoji, a svako treba da rešava probleme u svom dvorištu, sa jasno podeljenim nadležnostima. Najveći doprinos NBS da bi se podstakla zaposlenost i da bismo imali održiv javni dug jeste stabilnost cena. Očekivano poskupljenje struje u ovoj godini neće ugroziti plan NBS o stabilnosti inflacije.

Kako je rekao Aleksandar Vlahović, likvidnost u bankarskom sektoru postoji, ali je ključno da se on oslobodi i tako usmeri ka privredi.

Da se vrate stari dugovi

- Ulaganje od pet milijardi dolara je velika investicija za svaku zemlju, pa i našu, kaže za „Novosti“ ekonomista Mlađan Kovačević.

- Mirabank je deo ogromne grupacije koja ulaže svuda po svetu, tako da će verovatno i kod nas dosta novca plasirati u investicije. Pratiće poslovanje svojih kompanija koje rade i koje će doći na srpsko tržište. Od Arapa se očekuje da ponude niže kamate koje postoje na našem tržištu za kreditiranje domaćih preduzeća, što bi olakšalo otplatu. Bilo bi dobro ako bi se zajmovi usmerili državi da otplati pozajmice koje je uzimala ranije. To bi bio odličan potez.

Dinar ostaje stabilan

- Trenutno slabljenje domaće valute nije zabrinjavajuće i NBS neće menjati mere kojima interveniše na deviznom tržištu - rekla je Jorgovanka Tabaković.

- Centralna banka će i dalje procenjivati sve okolnosti koje dovode do pomeranja deviznog kursa i donositi najbolja rešenja kako bi se održala finansijska stabilnost u zemlji. NBS pažljivo prati dešavanja spolja koja utiču na pomeranje kursa, ali i poteze domaćih učesnika na deviznom tržištu, među kojima ima i onih koji pokušavaju da mešetare kako bi zaradili na promenama odnosa dinara i evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik