Kad se kredit otplati, treba tražiti menicu

Bez autora
Sep 07 2014

Svakom kreditu prethodi menica. Tako je za građane i za firme, koji pri uzimanju pozajmica potpisom na ovaj vrednosni papir, garantuju da će uzeti zajam biti vraćen. Ovaj dokument se potpisuje blanko i ukoliko korisnik kredita ne izmiruje svoje obaveze, banka može da je aktivira na ceo iznos duga. S druge strane, kada se uzeti zajam otplati regularno, banka mora da vrati klijentu menicu, odnosno da je pocepa. Time ona prestaje da važi. Vraćanje kod nekih banaka, međutim, zna „debelo“ da potraje, a menica stigne tek posle prigovora klijenta. Za najveći broj usluga, bankari zahtevaju potpisivanje najčešće dve, a pojedine i tri menice, čak i ako se uzima dozvoljeni minus. Ovaj vrednosni papir banke čuvaju „kao oči u glavi“, jer u slučaju neplaćanja obaveza, ovo je najčešće sredstvo obezbeđenja kod većine vrsta kreditnih proizvoda, koje se prilikom tužbe, uz ugovore i izvode iz poslovnih knjiga banke koje dokazuju dugovanje, podnosi na prinudnu naplatu.

Kad se kredit otplati, treba tražiti menicuSvakom kreditu prethodi menica. Tako je za građane i za firme, koji pri uzimanju pozajmica potpisom na ovaj vrednosni papir, garantuju da će uzeti zajam biti vraćen. Ovaj dokument se potpisuje blanko i ukoliko korisnik kredita ne izmiruje svoje obaveze, banka može da je aktivira na ceo iznos duga.

S druge strane, kada se uzeti zajam otplati regularno, banka mora da vrati klijentu menicu, odnosno da je pocepa. Time ona prestaje da važi. Vraćanje kod nekih banaka, međutim, zna „debelo“ da potraje, a menica stigne tek posle prigovora klijenta.

Za najveći broj usluga, bankari zahtevaju potpisivanje najčešće dve, a pojedine i tri menice, čak i ako se uzima dozvoljeni minus. Ovaj vrednosni papir banke čuvaju „kao oči u glavi“, jer u slučaju neplaćanja obaveza, ovo je najčešće sredstvo obezbeđenja kod većine vrsta kreditnih proizvoda, koje se prilikom tužbe, uz ugovore i izvode iz poslovnih knjiga banke koje dokazuju dugovanje, podnosi na prinudnu naplatu.

- Banka po zatvaranju kredita, odnosno otplati treba da vrati menicu - kažu u Udruženju banaka Srbije.

- Obično se to radi kada je zajam, kako mi bankari kažemo, doveden na nulu, ili najduže 15 dana od gašenja pozajmice. Kako je menica sredstvo obezbeđenja da će kredit biće vraćen, kad se otplati banka više nema potrebu za njom.

Neke su banke revnosne, ali ima i onih koje zaborave da vrate menice ili se malo duže čeka na njihovo poništavanje. Obično do toga dolazi zbog centralizovanog arhiviranja predmeta i prateće dokumentacije na nekoj drugoj lokaciji. Naravno, u ovakvom slučaju treba ostaviti razuman rok, koji je obično 15 dana, kako bi nam banka vratila poništene menice. U slučaju da se ta procedura znatno produži, banci se treba obratiti pismenim putem u vidu prigovora sa zahtevom za hitno vraćanje menica i ostalih sredstava obezbeđenja.

Iako je realno skoro pa nemoguće da menice iz banke nađu put do pogrešnih ruku i budu zloupotrebljene, zbog sopstvene sigurnosti, ali i sigurnosti žiranata (ukoliko su postojali), uvek od banke građani treba da zahtevaju da im po izmirenju svih obaveza vrati poništene menice.

Firme i preduzetnici

Pretprošle godine NBS je donela Odluku o vođenju Registra menica i meničnih ovlašćenja građana i preduzeća koji obavljaju privrednu delatnost, koji je dostupan onlajn na sajtu NBS. Registracija se obavlja elektronskim putem i to u skladu sa Odlukom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik