Moody's popravio kratkoročnu ocjenu za slovenske banke

Bez autora
Sep 08 2014

Kreditna agencija Moody's podigla je kratkoročni rejting slovenskog bankarskog sektora na ocjenu Ba1 sa stabilnim izgledima, dok je ranija ocjena sadržavala negativni trend. Na promjenu je djelovala ocjena Moody'sa da je nedavna državna dokapitalizacija slovenskih banaka smanjila pritisak loših kredita iz prošlosti na njihovo poslovanje te da su tako dobile priliku da postupno opet počnu ostvarivati umjerenu dobit. Moody's je naveo da se makroekonomska situacija u Sloveniji postupno popravlja te da banke više ne opterećavaju loši krediti u istoj mjeri u kojoj su ranijih godina uzrokovali goleme gubitke u bankama u državnom vlasništvu. Slovenska vlada lani je većinu loših kredita dviju najvećih banaka, Novce Ljubljanske banke (NLB) i Nove kreditne banke Maribor (NKBM), prenijela na tzv. lošu banku kojoj je cilj prodati preuzetu aktivu banaka s naslova loših kredita, kako bi banke u roku nekoliko godina bile u cijelosti sanirane.

Moody's popravio kratkoročnu ocjenu za slovenske bankeKreditna agencija Moody's podigla je kratkoročni rejting slovenskog bankarskog sektora na ocjenu Ba1 sa stabilnim izgledima, dok je ranija ocjena sadržavala negativni trend, javili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Na promjenu je djelovala ocjena Moody'sa da je nedavna državna dokapitalizacija slovenskih banaka smanjila pritisak loših kredita iz prošlosti na njihovo poslovanje te da su tako dobile priliku da postupno opet počnu ostvarivati umjerenu dobit, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Moody's je naveo da se makroekonomska situacija u Sloveniji postupno popravlja te da banke više ne opterećavaju loši krediti u istoj mjeri u kojoj su ranijih godina uzrokovali goleme gubitke u bankama u državnom vlasništvu.

Slovenska vlada lani je većinu loših kredita dviju najvećih banaka, Novce Ljubljanske banke (NLB) i Nove kreditne banke Maribor (NKBM), prenijela na tzv. lošu banku kojoj je cilj prodati preuzetu aktivu banaka s naslova loših kredita, kako bi banke u roku nekoliko godina bile u cijelosti sanirane.

Za NLB i NKBM Slovenija je lani osigurala skoro 3 milijarde eura sredstava za dokapitalizaciju te obećala Europskoj komisiji da će banke postupno biti privatizirane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik