Omogućen monopol turističkih organizacija

Bez autora
Sep 11 2014

Turističkim organizacijama se, predloženim izmjenama zakona koji uređuju tu oblast, kroz dopunjavanje izvora finansiranja omogućava monopolski položaj i obavljanje djelatnosti koje su do sada bile u nadležnosti agencija, ocijenili su iz Crnogorskog turističkog udruženja (CTU). Iz CTU su saopštili da su predložene izmjene Zakona o turističkim organizacijama zatekle predstavnike turističke privrede, koji se, kako su kazali, s pravom pitaju koji je cilj i motiv predlagača. Iako se generalno navodi da su osnovni razlozi za izmjene zakona kvalitetnije uređenje oblasti organizacije i rada turističkih organizacija, načina njihovog finansiranja, kao i kriterijuma za kategorizaciju turističkih mjesta, ovim izmjenama se turističkim organizacijama omogućava obavljanje djelatnosti koje su do sada radile turističke agencije, a koje su jasno predviđene članom 10. Zakona o turizmu, navodi se u saopštenju.

Omogućen monopol turističkih organizacijaTurističkim organizacijama se, predloženim izmjenama zakona koji uređuju tu oblast, kroz dopunjavanje izvora finansiranja omogućava monopolski položaj i obavljanje djelatnosti koje su do sada bile u nadležnosti agencija, ocijenili su iz Crnogorskog turističkog udruženja (CTU).

Iz CTU su saopštili da su predložene izmjene Zakona o turističkim organizacijama zatekle predstavnike turističke privrede, koji se, kako su kazali, s pravom pitaju koji je cilj i motiv predlagača.

“Iako se generalno navodi da su osnovni razlozi za izmjene zakona kvalitetnije uređenje oblasti organizacije i rada turističkih organizacija, načina njihovog finansiranja, kao i kriterijuma za kategorizaciju turističkih mjesta, ovim izmjenama se turističkim organizacijama omogućava obavljanje djelatnosti koje su do sada radile turističke agencije, a koje su jasno predviđene članom 10. Zakona o turizmu”, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju za donošenje Zakona, kako su podsjetili iz CTU, navodi se da su korišćenja komparativna iskustva zemalja u region.

“Baš nigdje turističke organizacije nijesu profitne i komercijalne organizacije koje direktno konkurišu onima koje treba da povezuje i predstavljaju”, tvrde u CTU.

Ni u jednoj zemlji regiona, kako su objasnili, turističke organizacije ne mogu ostvarivati prihode posredovanjem u prodaji izleta i paket aranžmana turističkih agencija i izdavanjem smještajnih kapaciteta, jer se time ruši princip ostvarivanja javnog interesa u oblasti turizma i direktno ugrožava opstanak turističkih agencija.

“Predloženim izmjenama turističke organizacije bi došle u situaciju da se nađu nasuprot turističke privrede, obzirom da ih eventualno usvojene izmjene, dovode u situaciju da budu konkurencija jedni drugima”, saopštili su iz CTU.

U CTU smatraju da posredovanje u prodaji izleta i paket aranžmana, izdavanje smještajnih kapaciteta i prodaju suvenira, treba da nastave da rade turistički, privredni subjekti registrovani za obavljenje tih djelatnosti.

“Turističke organizacije, kao javne organizacije od opšteg interesa, novim zakonskim rješenjima treba bolje organizovati kako bi ostvarile svoj osnovni cilj odnosno unaprijeđenje i promociju turističkog proizvoda u skladu sa strategijom promocije crnogorskog turizma”, rekli su iz CTU.

U CTU smatraju da bi za crnogorski turizam korisnije bilo da se predlagač informisao o regionalnoj praksi udruživanja turističkih organizacija po načelu prostorno-funkcionalne cjeline kojom se ostvaruje bolji destinacijski menadžment i uspješnija promocija i razvoj crnogorskog turizma.

“Očigledno da se još nijesmo adekvatno pozicionirali niti predstavili na svjetskom turističkom tržištu”, zaključili sui z CTU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik