Zakon o inspekcijskom nadzoru donosi najveću korist privredi

Bez autora
Sep 14 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički ocenila je danas da će sprovođenje zakona o inspekcijskom nadzoru biti veliki izazov, s obzirom na to da je reč o propisu sa najvećim kapacitetom za promenu načina rada državne uprave.Udovički je u Nišu, na okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru, istakla da treba postići punu koordinaciju inspekcijskih službi, obezbediti dovoljan broj inspektora, njihovu obuku i proporcionalnost u izricanju sankcija za povredu propisa.

Zakon o inspekcijskom nadzoru donosi najveću korist privrediPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički ocenila je danas da će sprovođenje zakona o inspekcijskom nadzoru biti veliki izazov, s obzirom na to da je reč o propisu sa najvećim kapacitetom za promenu načina rada državne uprave.

Udovički je u Nišu, na okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru, istakla da treba postići punu koordinaciju inspekcijskih službi, obezbediti dovoljan broj inspektora, njihovu obuku i proporcionalnost u izricanju sankcija za povredu propisa.

Ona je naglasila da je to krovni zakon, kojim se želi postići redovnost, ravnomernost i principijelnost u inspekcijskom nadzoru na osnovu javnih planova koji se donose na osnovu procene rizika.

Sprovođenje ovog zakonskog rešenja, kako je ukazala, najveću korist trebalo bi da donese privredi, pri čemu će procedure biti jednostavnije i racionalnije.

Usklađenost rada inspekcijskih službi biće obezbeđena pri Vladi Srbije kroz rad Koordinacionog tela, a zakon je i instrument za sprečavanje zloupotreba i smanjenje korupcije, naglasila je Udovički.

Prema njenim rečima, zakon predviđa da će inspektori biti ovlašćeni za pokretanje postupka protiv neregistrovanih subjekata, kao i za obaveštavanje nadležnih inspektora ukoliko primete nepravilnosti iz delokruga drugih inspekcija.

Ona je najavila da će zakon, čija je suština da podrži preduzetnički duh, biti usvojen do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik